Quantcast

Izraelį ir palestiniečius ragina grįžti prie derybų stalo

JAV ir kitos galingosios šalys penktadienį paragino palestiniečius ir Izraelį ateinantį mėnesį atnaujinti tiesiogines taikos derybas ir įsipareigoti sudaryti taikos sutartį iki ateinančių metų pabaigos.

Diplomatinis ketvertas, kurį sudaro JAV, Rusija, Europos Sąjunga (ES) ir Jungtinės Tautos (JT), šią poziciją išsakė po to, kai palestiniečių prezidentas Mahmudas Abbasas oficialiai pateikė prašymą suteikti Palestinai visateisės JT narės statusą.

Jungtinės Valstijos pažadėjo blokuoti šį vienašališką žingsnį JT Saugumo Taryboje, argumentuodamos, kad tiesioginių derybų atnaujinimas tarp Izraelio ir palestiniečių yra vienintelis tikras kelias į taiką ir valstybingumą.

Derybos, kurioms tarpininkavo JAV, įstrigo prieš metus, kai Izraelis nepratęsė dalinio žydų nausėdijų plėtros įšaldymo okupuotame Vakarų Krante, bet Ketvertas penktadienį ragino abi puses atnaujinti derybas ir pasiūlė galimą kelią pažangos link.

„Raginame abi šalis pasinaudoti šia galimybe grįžti prie derybų“, - JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton sakė po derybų su Ketverto partneriais JT Generalinės Asamblėjos kuluaruose.

Vienas aukšto rango Izraelio pareigūnas, nepanoręs viešinti savo vardo, sakė naujienų agentūrai AFP, kad jo šalis „šiuo metu nagrinėja šį pareiškimą. Mes esame pasiruošę atnaujinti derybas.“

Tuo tarpu palestiniečių vyriausiasis derybininkas Saebas Erakatas ragino Izraelį „pasinaudoti“ Ketverto pasiūlymu. Jis sakė, kad palestiniečiai „pasiruošę prisiimti savo atsakomybę“, vadovaujantis anksčiau Ketverto pateiktu planu ir tarptautiniais įstatymais.

„Tačiau Izraelis turi prisiimti savąją (atsakomybę) ir nutraukti nausėdijų statybas“ okupuotame Vakarų Krante, pridūrė S.Erakatas.

 

Ketverto pranešime abi pusės raginamos „susilaikyti nuo provokuojančių veiksmų“, tačiau tiesiogiai neliepiama sustabdyti nausėdijų plėtros, nors palestiniečiai yra iškėlę šią sąlygą derybų atnaujinimui.

Diplomatinis ketvertas taip pat aiškiai neįvardijo, ar būsimos Palestinos valstybės sienos atitiktų egzistavusias iki 1967 metais kilusio Šešių dienų karo, nors to reikalauja palestiniečiai, trokštantys valstybės, kuri apimtų Vakarų Krantą, Gazos Ruožą, o Rytų Jeruzalė būtų jos sostinė.

Tačiau Ketvertas dar kartą patvirtino palaikantis JAV prezidento Baracko Obamos taikos „viziją“, kurioje buvo išdėstyta susitarti dėl sienų, kurios iš esmės atitiktų egzistavusias iki 1967 metų, tačiau abi konflikto pusės galėtų apsikeisti tam tikromis teritorijomis, kad Izraeliui liktų kai kurios nausėdijos.

Šiame pareiškime taip pat buvo išdėstytas apytikris galimų derybų kalendorius.

„Ateinantį mėnesį įvyks parengiamasis susitikimas, kad šalys susitartų dėl programos ir derybų metodų, - nurodė Ketvertas. - Šiame susitikime abi šalys prisiimtų įsipareigojimą, kad bet kokių derybų tikslas yra sutartis, kuri būtų sudaryta per šalių sutartą laikotarpį, tačiau ne vėliau nei iki 2012 metų pabaigos.“

Vėliau Izraelis ir palestiniečiai turi pateikti „per tris mėnesius išsamius pasiūlymus dėl teritorijų ir saugumo“. Be to, jie turėtų pasiekti „reikšmingą pažangą“ per ateinančius šešis mėnesius.

Ketvertas pasižadėjo surengti tarptautinę konferenciją Maskvoje „tinkamu laiku“.


Šiame straipsnyje: IzraelisPalestina

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių