Peršokti prie turinio

vilnieciai-kaunieciai

Temoje atsakymų: 24

#1 Gmail

Gmail
  • Nariai
  • 526 Pranešimai:

04 rugsėjo 2008 - 06:40

Padiskutuokim  mieli kaimynai  wink.gif

#2 Snaiperis

Snaiperis
  • Nariai
  • 649 Pranešimai:

04 rugsėjo 2008 - 11:23

CITATA(jollita @ 2008-09-04 19:40) <{POST_SNAPBACK}>
Padiskutuokim  mieli kaimynai  wink.gif

Laukiam diskutuotino klausimo dabar wink.gif
Bėgsi nuo snaiperio - mirsi pavargęs!

#3 Nekenčiukompiuterio.lt

Nekenčiukompiuterio.lt
  • Nariai
  • 3 Pranešimai:

05 rugsėjo 2008 - 12:51

CITATA(Snaiperis @ 2008-09-04 23:23) <{POST_SNAPBACK}>
Laukiam diskutuotino klausimo dabar wink.gif

Siūlyčiau pradėti nuo to filosofinio klausimo: kas yra tikras (šakninis) vilnietis, ir kuo jis skiriasi nuo kauniečio ir kitų miestų gyventojų?

Ką manot? Kokie stereotipai šauna į galvą?

#4 zippux

zippux
  • Nariai
  • 2.422 Pranešimai:

05 rugsėjo 2008 - 07:00

Na va, atsitiko tai, ko labiausiai nenorėjau. Pradedama "amžina" tema apie dviejų didmiesčių gyventojus.........

#5 Vilija

Vilija
  • Nariai
  • 583 Pranešimai:

05 rugsėjo 2008 - 08:56

CITATA(paujak @ 2008-09-05 01:51) <{POST_SNAPBACK}>
Siūlyčiau pradėti nuo to filosofinio klausimo: kas yra tikras (šakninis) vilnietis, ir kuo jis skiriasi nuo kauniečio ir kitų miestų gyventojų?

Tiek šakninių vilniečių, tiek kauniečių nėra labai daug. Manau, gal kauniečių žmonių, kurių bent tėvai visą gyvenimą nugyveno Kaune, yra daugiau. Bet čia tik mano nuomonė, nepagrįsta jokia statistika smile.gif O tiek Vilnius, tiek Kaunas yra studentų miestai, ir žmonės, atvykę iš kitur studijuoti ir pabuvę čia, jau laiko save tikrais miestiečiais.
Teko žiūrėt "kitas" pasimatymų šou. Vieno vaikino klausia:
-Iš kur Tu?
- aš vilnietis.
-Kiek laiko gyveni Vilniuj?
-Pusantro mėnesio..
Tai vos nuo kėdės nenukritau... Dažniausiai tokie ir varo ant kauniečių  rolleyes.gif
Mano nuomone yra subjektyvi :) Ir ji gali keistis, priklausomai nuo argumentų.

#6 saverija

saverija
  • Nariai
  • 1.614 Pranešimai:

05 rugsėjo 2008 - 09:25

CITATA(paujak @ 2008-09-05 01:51) <{POST_SNAPBACK}>

visi šakniniai -iečiai yra tie, kurių bent trys kartos gimę, augę toje vietoje ir niekada net nebandę pajudėti kitur, visi kiti - ateiviai, praeiviai, perbėgėliai, migrantai - vadinkit kaip patinka, esmės nekeis...jei žmogus turi išskirtinę teisę rinktis kur jam geriau pritapti, tai jis ir renkasi, kita karta gal būt pasirinks kitokį kelią

kita vertus, Lietuva yra tokia maža, kad draskytis dėl kažkokių pirmenybinių teisių "geriečių" eilėje tikrai neverta
nežiūrėk atgal - gyvenimas priekyje

#7 Snaiperis

Snaiperis
  • Nariai
  • 649 Pranešimai:

05 rugsėjo 2008 - 01:47

CITATA(zippux @ 2008-09-05 08:00) <{POST_SNAPBACK}>
Na va, atsitiko tai, ko labiausiai nenorėjau. Pradedama "amžina" tema apie dviejų didmiesčių gyventojus.........

Tą patį norėjau rašyti.

Bėgsi nuo snaiperio - mirsi pavargęs!

#8 Nekenčiukompiuterio.lt

Nekenčiukompiuterio.lt
  • Nariai
  • 3 Pranešimai:

08 rugsėjo 2008 - 11:33

CITATA(saverija @ 2008-09-05 10:25) <{POST_SNAPBACK}>
visi šakniniai -iečiai yra tie, kurių bent trys kartos gimę, augę toje vietoje ir niekada net nebandę pajudėti kitur, visi kiti - ateiviai, praeiviai, perbėgėliai, migrantai - vadinkit kaip patinka, esmės nekeis...jei žmogus turi išskirtinę teisę rinktis kur jam geriau pritapti, tai jis ir renkasi, kita karta gal būt pasirinks kitokį kelią

kita vertus, Lietuva yra tokia maža, kad draskytis dėl kažkokių pirmenybinių teisių "geriečių" eilėje tikrai neverta

Na, taip, apibrėžimas, manau, tikrai tinkamas. Bet pagal jį tikrų -iečių yra labai mažai. Trys kartos tai yra maždaug 100 metų. 1908 metais nežinau, koks buvo Lietuvos urbanizacijos lygis, bet tikriausiai labai mažas. Be to, ir patys miestai buvo gerokai mažesni - t.y. tai, kas dabar patenka į Kauno, Vilniaus, Klaipėdos ar kito miesto teritoriją, tada galėjo būti tiesiog gretimas miestui kaimas.

O mano pradinis klausimas tikrai nebuvo paklaustas su mintimi "o dabar pavarykime vieni ant kitų". Konstruktyvios civilizuotos diskusijos ar pastebėjimai galimi juk ir tokiais klausimais, ar manot, kad mūsų (ne)kultūra tiesiog to neleistų?

Mano vienintelis pastebėjimas apie tikruosius arba beveik tikruosius vilniečius - diplomatiški ir taktiški žmonės. Na, dažniausiai smile.gif ir tikrai to negalima pritaikyti apibendrintai.

paujak - kaunietis vilniuje

#9 Gmail

Gmail
  • Nariai
  • 526 Pranešimai:

21 rugsėjo 2008 - 11:26

o vilnieciu nuomones kur  unsure.gif

#10 saverija

saverija
  • Nariai
  • 1.614 Pranešimai:

22 rugsėjo 2008 - 10:42

CITATA(paujak @ 2008-09-09 00:33) <{POST_SNAPBACK}>
Na, taip, apibrėžimas, manau, tikrai tinkamas. Bet pagal jį tikrų -iečių yra labai mažai. Trys kartos tai yra maždaug 100 metų..

paujak - kaunietis vilniuje

na, 100 metų trims kartoms lyg ir mažoka...
mano giminėj žmonės ilgiau gyvena, ypač moterys  rolleyes.gif

#11 Gmail

Gmail
  • Nariai
  • 526 Pranešimai:

18 spalio 2008 - 05:29

CITATA(saverija @ 2008-09-22 23:42) <{POST_SNAPBACK}>
mano giminėj žmonės ilgiau gyvena, ypač moterys rolleyes.gif

manau, kad moterys aplamai ilgiau uz vyrus gyvena  biggrin.gif

#12 nepolitikas

nepolitikas
  • Nariai
  • 1.128 Pranešimai:

20 spalio 2008 - 03:07

tai ką kauniečiai, neužtenka savo mieste diskutuoti? matau, kad visi aktyviausi sulidot į vilniaus forumą smile.gif

#13 Tomas

Tomas
  • Nariai
  • 10 Pranešimai:

20 spalio 2008 - 03:46

CITATA(saverija @ 2008-09-22 23:42) <{POST_SNAPBACK}>

Karta moksliniu vertinimu yra 25 metai, taigi 3 kartos - 75 metai. Šituo klausimu diskutuojant tikru "-iečiu" laikytinas bent jau ne mažiau nei 50 metų šaknis turintis. Keli metai ar mėnesiai tikrai nesuteikia jokios teisės nei vadintis, nei tuo labiau kitus niekinti.

#14 Kipse

Kipse
  • Nariai
  • 356 Pranešimai:

29 lapkričio 2008 - 09:36

Na mielieji didmiesciu gyventojai, o kodel Klaipeduzes miestuzi palikote uz borto? Ar galime ir mes pasibelsti in tasias duruzes...

#15 saverija

saverija
  • Nariai
  • 1.614 Pranešimai:

30 lapkričio 2008 - 02:16

CITATA(Kipse @ 2008-11-29 21:36) <{POST_SNAPBACK}>
Na mielieji didmiesciu gyventojai, o kodel Klaipeduzes miestuzi palikote uz borto? Ar galime ir mes pasibelsti in tasias duruzes...

agi, labai įdomu, kurią pusę klaipėdiečiai palaikytų...

#16 Kipse

Kipse
  • Nariai
  • 356 Pranešimai:

30 lapkričio 2008 - 05:00

CITATA(saverija @ 2008-11-30 14:16) <{POST_SNAPBACK}>
agi, labai įdomu, kurią pusę klaipėdiečiai palaikytų...

O ka palaikyti reikia ir del ko?  wink.gif

#17 PA.KS

PA.KS
  • Nariai
  • 1.271 Pranešimai:

30 lapkričio 2008 - 08:03

CITATA(saverija @ 2008-09-22 22:42) <{POST_SNAPBACK}>

Jei prakalbom apie kartas. Tai ne pagal numirštančius jos skaičiuojamos, o pagal gimstančius.
Balsuokit už liberalų sąjūdį 2012 Lietuvos Respublikos Seimo rinkimuose.
Jei kažkuo abejoji - rašyk man.

#18 saverija

saverija
  • Nariai
  • 1.614 Pranešimai:

01 gruodžio 2008 - 01:58

CITATA(liberalas Paulius @ 2008-11-30 20:03) <{POST_SNAPBACK}>
Jei prakalbom apie kartas. Tai ne pagal numirštančius jos skaičiuojamos, o pagal gimstančius.

tai kad gimsta kur kas mažiau nei miršta  angry.gif  
be to, vis dažniau su ką tik gimusiais išvažiuoja užsienin, tai nelabai čia besupaisysi tą statistiką...

#19 Kipse

Kipse
  • Nariai
  • 356 Pranešimai:

03 gruodžio 2008 - 06:30

Mano manymu zmogus tampa to miesto gyventoju, kai jis jame gimsta ir jame gyvena. Jis augdamas su oru gauna miesto "dvasia". Mano tevai abu yra kile is kitu miestu, bet as gimiau Klaipedoje. Todel vidumi esu suaugusi su miestu.

Man mielos placios, erdvios Klaipedos gatves, nors miestas del to panaseja i ilga kojine, bet... Patinka vejai, kurie neleidzia man pasipuosti skrybelaite, patinka juros zundu  kvapas, dregnas, ukanotas rytas, siltos ziemos ir gaivios vasaros. Patinka zmones, ju mentalitetas. As nedainuoju ditirambu Klaipedai, bet manau tai savaime suprntama tokius zodzius girdeti is Klaipedietes, nes tai mano namai, zmones...

Jei lyginti Klaipediecius su kitais didmesciu gyventojais, tai jie siek tiek atsipalaidave, maziau skubantys, nors negali pasakiti, kad apsnude, ne, gal siek tiek atlapsirdziai, maziau pragmatiskumo, liberalus. Nors zinoma visiem to negali taikyti, bet...

Cia nesenai buvo rasistiniai ispuoliai... Man siek tiek keista, nes Klaipedoje gyveno ir gyvena daug tautybiu, rasiu.

Tarp kitko savu laiku Klaipedos miestas buvo Prusijos sostine, taigi ne vien Kaunas gali tuo didziuotis smile.gif http://www.mokslai.lt/referatai/konspektas/28687.html

#20 PA.KS

PA.KS
  • Nariai
  • 1.271 Pranešimai:

03 gruodžio 2008 - 09:05

CITATA(Kipse @ 2008-12-03 18:30) <{POST_SNAPBACK}>
Tarp kitko savu laiku Klaipedos miestas buvo Prusijos sostine, taigi ne vien Kaunas gali tuo didziuotis smile.gif http://www.mokslai.lt/referatai/konspektas/28687.html

Cha, vienus metus biggrin.gif Na, bet iš tikrųjų Klaipėda ilgą laiką buvo civilizuočiausias Lietuvos miestas. Deja, dėl to, kad ten bevei vien vokietai gyveno. Istorijos nesuklastosi tongue.gif Bet šiaip... Praeitis ir lieka praeitimi.

Balsuokit už liberalų sąjūdį 2012 Lietuvos Respublikos Seimo rinkimuose.
Jei kažkuo abejoji - rašyk man.

Atsakyti

Vartotojų skaito šią temą: 0

narių: 0, svečių: 0, slaptų narių: 0