Quantcast

Rusijos gėjai prašo H.Clinton užtarimo


2009-10-14
BNS, DMN inf.
Rusijos gėjai prašo H.Clinton užtarimo

Rusijos gėjų bendruomenė trečiadienį kreipėsi į JAV valstybės sekretorę Hillary Clinton, kuri trečiadienį dalyvavo Maskvoje atidengiant paminklą iškiliam amerikiečių poetui Waltui Whitmanui, prašydama padėti ginti jų teises.

Maskvos meras gėjams pasireikšti neleido

Maskvos valstybiniame universitete vykusioje ceremonijoje taip pat dalyvavo kai kurie Rusijos pareigūnai, tarp jų Maskvos meras Jurijus Lužkovas, pagarsėjęs gėjų teisių priešininkas.

JAV politikė per 19 amžiuje gyvenusio poeto, kuris, kaip manoma, buvo homoseksualus, skulptūros atidengimo ceremoniją apie šį opų klausimą nepasisakė.

J.Lužkovas blokavo visus mėginimus surengti Maskvoje gėjų eitynes ir yra pareiškęs, kad tokių renginių „negalima vadinti jokiais kitais, tik šėtoniškais".

Ragino pasmerkti neva stiprėjančią homofobiją

Daugelis žinovų mano, jog W.Whitmano (1819-1872) lytinė orientacija buvo homoseksuali arba biseksuali, nors pats rašytojas to nėra atvirai pripažinęs.

Gėjų aktyvistas Nikolajus Aleksejevas trečiadienį sakė esantis nusivylęs, jog H.Clinton viešėdama Maskvoje nediskutavo apie seksualinių mažumų diskriminaciją Rusijoje.

„Rusija turėtų būti demokratinė (šalis), o ji nieko nepasakė", - piktinosi jis.

N.Aleksejevas antradienį vykusioje spaudos konferencijoje ragino H.Clinton pasmerkti, anot jo, Rusijoje išsišaknijusią ir stiprėjančią homofobiją.

JAV valstybės departamento atstovas spaudai sakė, kad jo institucijai nežinoma apie jokius Rusijos gėjų bendruomenės prašymus.

Paminklas - atsakas į paminką JAV

Rusijoje homoseksualumas baudžiamuoju nusikaltimu nebelaikomas tik nuo 1993 metų, o homofobiškos nuotaikos tebėra labai išplitusios.

W.Whitmano statula buvo pastatyta Maskvos valstybinio universiteto parke, kuriame šių metų gegužę buvo sulaikyta daugiau nei 30 gėjų aktyvistų, mėginusių organizuoti maršą.

Šį paminklą finansavusio Amerikos ir Rusijos kultūrinio bendradarbiavimo fondo atstovai antradienį atsiribojo nuo gėjų teisių problemos.

„Whitmanas įkūnijo savo seksualumą savo mene, o aš norėčiau padėkoti merui Lužkovui, kad svetingai priėmė jį šiame mieste, taip pat visiškai neturiu ką pasakyti apie tuos reikalus", - sakė fondo atstovas Jamesas W.Symingtonas.

Anksčiau jis buvo keturiskart išrinktas Misūrio valstijos atstovu JAV Kongrese ir dalyvavo šio paminklo atidengime.

W.Whitmano statula Maskvoje tapo JAV atsakymu į 2000 metais Vašingtone pastatytą Rusijos poeto Aleksandro Puškino paminklą.

Statulos skulptorius Aleksandras Burganovas antradienį surengtoje spaudos konferencijoje užsiminė, kad W.Whitmano paminklo atidarymas buvo vilkinamas ir kad buvo iškilę politinių kliūčių, tačiau išsamiau to nekomentavo.