Quantcast

Didžioji Britanija planuoja pasiųsti į Afganistaną 500 karių


2009-10-14
BNS inf.
Didžioji Britanija planuoja pasiųsti į Afganistaną 500 karių

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Gordonas Brownas planuoja pasiųsti į Afganistaną apie 500 karių, atsakydamas į Vašingtono pastangas užsitikrinti didesnę sąjungininkų Europoje paramą, antradienį pranešė dienraštis „The Wall Street Journal".

Tikimasi, kad G.Brownas šį sprendimą paskelbs trečiadienį, tačiau taip pat nustatys kai kurias papildomų pajėgų dislokavimo sąlygas, rašo dienraštis.

Premjeras reikalauja, kad prieš pasiunčiant pastiprinimą turi būtų parengta „Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos (NATO) strategija dėl Afganistano civilių darbuotojų ir karių mokymo, parūpinta reikiama įranga, taip pat (turi dirbti) nauja Afganistano vyriausybė", JAV laikraštis citavo su vieną su padėtimi susipažinusį asmenį.

Po rugpjūčio 20 dieną Afganistane vykusių prieštaringai vertinamų prezidento rinkimų galutinis nugalėtojas iki šiol nepaskelbtas.

Šioje Azijos šalyje vis aktyviau veikia sukilėliai, o Amerikos visuomenės pesimizmas dėl jau aštuonerius metus vykstančio karo stiprėja, todėl JAV prezidentui Barackui Obamai (Barakui Obamai) nelengvai sekasi įtikinti netgi ištikimiausius Vašingtono sąjungininkus pasiųsti į Afganistaną daugiau karių.

Britanijos kontingentas Afganistane yra antrasis didžiausias iš NATO šalių po Jungtinių Valstijų. Pasiuntus planuojamą pastiprinimą, britų karių skaičius toje šalyje didėtų iki 9 500 ir būtų didžiausias nuo 2001 metų JAV vadovaujamų pajėgų invazijos, per kurią buvo nuverstas talibų režimas, nurodo „The Wall Street Journal".

Pasak dienraščio, Gruzija planuoja ateinančiais metais pasiųsti tūkstantį karių batalioną į pietinę Helmando provinciją, o kitos šalys, tokios kaip Makedonija, planuoja siųsti dar kelias dešimtis karių.

Kanada rengiasi atitraukti savo kovines pajėgas iš talibų tvirtove laikomo Kandaharo 2011 metais. Vyriausybės atstovas praeitą savaitę sakė, kad Otava gali palikti dalį karių po parlamento nustatyto galutinio termino, tačiau jie atliks tik šalies vystymo ir atkūrimo užduotis.

Japonija antradienį pranešė, kad ateinantį sausį jos laivynas baigs misiją Indijos vandenyne, kuri padėdavo aprūpinti degalais Afganistane dislokuotas JAV pajėgas.

Pranešimas apie planuojamą britų pajėgų pastiprinimą bus paskelbtas trečiadienį, o tą pačią dieną B.Obama su savo karo strategais nuodugniai aptars pesimistinius vertinimus, kuriuos pateikė Afganistane dislokuotų JAV ir NATO pajėgų vyriausiasis vadas generolas Stanley McChrystalas.

Tačiau JAV vadovas antradienį sakė per "ateinančias savaites" galutinai nuspręsiantis, ar patenkinti S.McChrystalo prašymą atsiųsti dar iki 60 tūkst. karių.

B.Obama pabrėžė, jog sprendimas stiprinti pajėgas tebūtų vienas iš Afganistano karo strategijos peržiūrėjimo aspektų. Pasak jo, taip pat būtina stiprinti civilinius pajėgumus šioje neturtingoje, karo nuniokotoje šalyje.