Quantcast

Linkomanija.net padės "torrent" klientui kovoje su "Microsoft"


2010-01-30
Gintautas Degutis
Linkomanija.net padės

Nemokamų filmų, muzikos ir programinės įrangos lobynas internete gali greitai išsekti. Atrodo, kad prasideda kryžiaus žygis prieš interneto piratus. Net Lietuvoje jiems viena po kitos keliamos bylos.

Pasipylė ieškiniai

Gali būti, kad ir viena populiariausių Lietuvoje bylų dalijimosi svetainių Linkomanija.net jau skaičiuoja paskutines savo dienas. Tačiau šį tinklalapį administruojančios bendrovės vadovas tikina be kovos nepasiduosiantis.

Praeitų metų pabaigoje 1 tūkst. litų bauda nubaustas Kauno technologijos universiteto studentas, tinklalapio tracker.lt savininkas Martynas R.

Šią savaitę Lietuvoje iškeltos net dvi su "BitTorrent" bylų dalijimosi svetainėmis susijusios bylos.

Savaitės pradžioje Lietuvos antipiratinės veiklos asociacija (LANVA) Kauno miesto apylinkės teismui pateikė ieškinį, kuriame vienas tinklalapio Linkomanija.net vartotojas kaltinamas nelegaliai atsisiuntęs bei platinęs bendrovės "Microsoft" operacinę sistemą "Windows 7 Ultimate". Tai pirmoji Lietuvos istorijoje byla, iškelta "torrent" sistemos klientui. Tyrimas pradėtas į policiją kreipusis su autorių teisių pažeidimais kovojančiai LANVA, kuri surinko 106 Linkomanija.net vartotojų, tinklu "BitTorrent" platinusių minėtą operacinę sistemą, IP adresus.

Tarptautinė informacinių technologijų milžinė "Microsoft" į teismą padavė ir Linkomanija.net administruojančią bendrovę "n5" ir reikalauja iš jos 130 tūkst. litų kompensacijos.

"Microsoft" ieškinį pateikė dar pernai gruodį. Vilniaus apygardos teismas jį pradėjo nagrinėti praeitą pirmadienį ir, atsižvelgdamas į "Microsoft" atstovaujančios advokatų kontoros "Baltic Law" reikalavimą, pritaikė "n5" laikinąsias apsaugos priemones – areštavo 130 tūkst. litų vertės įmonės turto, taip pat įpareigojo nutraukti teikti interneto paslaugas tretiesiems asmenims, kol bus sprendžiama civilinė byla.

"BitTorrent" – lyg hidra

Tiesa, portalas dar veikia, mat teismas "n5" atstovams davė septynias dienas šiai nutarčiai apskųsti.

Teismo atstovė spaudai Jolanta Krupičevičienė patvirtino, kad viskas turėtų išaiškėti iki vasario 9 d.

"Nutartį tikrai skųsime, bet kol kas iš teismo nieko nesu gavęs ir antstoliai nebuvo užsukę, joks turtas neareštuotas. Bent jau nieko apie tai nežinau. Vienas nebus paliktas ir tas Linkomanija.net vartotojas, kurį "Microsoft" ir LANVA nori prispausti už "Windows 7" operacinės sistemos platinimą. Geri žmonės pagelbėjo, pasiūlė advokatų paslaugas. Tad padėsime ir jam", – sakė Linkomanija.net administruojančios bendrovės "n5" vadovas 23 metų Kęstas Ermanas.

Jis pripažino, kad atsilaikyti prieš programinės įrangos milžiną tokį, kaip "Microsoft", bus labai sunku. Tačiau patikino, kad lengvai pasiduoti neketina.

"Visų pirma, savo veikloje nematau nieko netinkamo ir nemanau, kad pažeidėme kokius nors įstatymus. Kaltinti mus tas pats, kaip kaltinti paštininką, kad šis nešioja laiškus. Be to, tai ne aš įkūriau Linkomanija.net ir ne aš esu jos savininkas. Taigi visi kaltinimai keliauja ne tam asmeniui. Tiesiog esu vartotojas. Kai pradėjau naudotis "BitTorrent" portalais, Linkomanija.net jau egzistavo, tačiau aktyviai dalyvaudamas svetainės gyvenime pakilau iki administratoriaus pareigų", – dienraščiui aiškino K.Ermanas.

Vaikinas taip pat pridūrė esąs įsitikinęs, kad korporacijos kovos su interneto piratais ir taip nelaimės, mat "BitTorrent" portalai – lyg mitinė hidra – nukirtus vieną galvą, jos vietoje kaipmat išdygsta dvi naujos.

"Net jei teismas lieptų uždaryti svetainę Linkomanija.net, jos vietoje jau po savaitės atsirastų du nauji "BitTorrent" portalai. Iš ten išguiti žmonės ieškotų naujų namų ir keltųsi į kitus jau egzistuojančius portalus arba kurtų naujus", – įsitikinęs Linkmoanija.net administratorius.

Vaikinas taip mąsto ne be reikalo. Tarptautinis interneto piratų šūkis skelbia: "Kad ir ką paskandintumėt, mes tai vėl pastatysime. Kad ir ką paduotumėt į teismą, į jo vietą stos dešimt naujų piratų. Kad ir kur eitumėt, mes jau ten būsime. Jūs esate praeitis, o mes – internetas, laisvai prieinama informacija ir ateitis."

Viešųjų ryšių akcija

Pagal Autorių ir gretutinių teisių įstatymą yra numatytos dvi alternatyvos: autoriaus teisių turėtojas gali reikalauti žalos atlyginimo arba kompensacijos. Pirmu atveju reikia apskaičiuoti, kokia žala buvo padaryta, – kiek žmonių parsisiuntė, platino ir naudoja programinę įrangą ar kitą kūrinį.

Tačiau tai padaryti labai sudėtinga. Antru atveju viskas kur kas paprasčiau – maksimali, įstatymais numatyta kompensacija Lietuvoje siekia 130 tūkst. litų, jos JAV informacinių technologijų milžinės advokatai ir reikalauja.

"Microsoft" pinigai nėra svarbiausi, jiems svarbu apginti savo produkciją. Mes net nesiekiame uždaryti to tinklalapio. Tiesiog kiekvienas autorius nori apsaugoti savo kūrinius" – sakė JAV bendrovei atstovaujančios advokatų kontoros "Baltic Law" advokatė Gintarė Jakuntavičiūtė.

Taigi šis teismo procesas – labiau parodomasis. Jei "Microsoft" bylą laimės, nemaža dalis žmonių prieš siųsdamiesi nelegalias bylas tikrai pagalvos, ar verta veltis į teisinius ginčus su galingomis muzikos, kino filmų ar programinės įrangos bendrovėmis.

Be to, net ir pralaimėjusi bylą Lietuvoje "Microsoft" gaus naudos viešųjų ryšių atžvilgiu. Mat tokie procesai visada sulaukia didžiulio žiniasklaidos dėmesio.

Tiesa, pačiai "Microsoft" ne kartą buvo keliamos autoriaus teisių pažeidimo bylos. Pastaroji jų – praeitų metų pabaigoje, dėl biuro programų rinkinio "MS Office 2007".

Raganų medžioklė prasidėjo

G.Jakuntavičiūtė dienraščiui atskleidė, kad JAV bendrovė į advokatus nusprendė kreiptis po Švedijos teisininkų pergalės garsiojoje portalo "ThePiratBay" byloje, kai pernai blandį Stokholmo teismas nusprendė, kad populiariausio pasaulyje apsikeitimo bylomis tinklalapio įkūrėjai Frederikas Neijis, Gottfridas Svartholmas Wargas, Peteris Sunde ir su jais bendradarbiaujantis verslininkas Carlas Lundstromas yra kalti dėl talkininkavimo padedant pasiekti autorių teisėmis apsaugotas bylas. Visi keturi vyrai vieniems metams sėdo į kalėjimą.

Advokatės teigimu, Švedijoje buvo sukurtas teisinis precedentas bausti bylų dalijimosi tinklalapius vien už vartotojams suteikiamą galimybę parsisiųsti ir skleisti kitiems asmenims įvairius duomenis – filmus, muziką, kompiuterines programas ir t. t. Anksčiau tokia veikla užsiimančius asmenis ar bendroves bausti buvo itin sunku, nes "BitTorrent" portalai nelegalių bylų savo serveriuose niekada nelaiko, o tik suteikia galimybę bylas savo kompiuteriuose turintiems vartotojams surasti vienas kitą ir dalytis duomenimis.

"Kadangi advokatų bendrija "Pranckevičius ir partneriai" ("Baltic Law")" Baltijos šalyse, Rusijoje ir Ukrainoje atstovauja bendrovei "Microsoft", jie ir kreipėsi į mus, siekdami apginti bendrovės teises ir teisėtus interesus. Kol kas negaliu nieko prognozuoti, nes Lietuvoje tokios teisinės praktikos nėra, taigi žiūrėsime, kaip teismas reaguos į mūsų argumentus. Tiesą pasakius, mūsų teisinės priemonės yra gana silpnos. Bet tikimės, kad viskas baigsis gerai", – dienraščiui sakė G.Jakuntavičiūtė.

Ji neatmetė galimybės, kad panašūs kryžiaus žygiai prieš interneto piratus gali būti vykdomi ir kitose šalyse. Priemonių gali būti imtasi ir prieš kitus lietuviškus "BitTorrent" portalus. Tačiau advokatė patikino, apie "Microsoft" planus nieko konkretaus nežinanti.

Į šį klausimą tiesiai šviesiai atsakyti negalėjo ir bendrovės "Microsoft Lietuva" atstovai.

"Mes nė vienos tų bylų nekėlėme, nežinau, kaip elgsis mūsų pagrindinės bendrovės vadovai. Bet manau, kad visas šis reikalas netrukus gerokai išsiplės. Dabar, kai jau yra precedentas, savo teisių tikriausiai stos ginti ir filmų, muzikos kūrėjai, menininkai, už jų teises kovojančios organizacijos", – dienraščiui teigė bendrovės "Microsoft Lietuva" generalinis direktorius Mindaugas Glodas.


Lietuvos autorių teisių gynimo asociacijos agentūros (LATGA-A) generalinis direktorius Edmundas Vaitekūnas

Jeigu autoriaus teisių turėtojai mano, kad jos yra pažeistos, be abejo, reikia jas ginti. Mes "Microsoft" neatstovaujame, tačiau manau, kad bendrovės veiksmai yra teisingi, nes kompiuterinės programos, kaip ir kino filmai ar muzikos kūriniai, yra autoriaus teisių objektas ir turi būti saugomi. Jokių diskusijų čia negali būti. Lietuvoje dar nėra buvę, kad bylų dalijimosi svetainės ar jų vartotojai būtų buvę patraukti atsakomybėn. Ypač, kad didžiulės tarptautinės korporacijos vargintųsi kreiptis į tokios mažos šalies kaip Lietuva advokatus ir reikalautų ginti jų teises. Bet visada būna pirmas kartas ir kiek žinau, pasaulyje tokių pretenzijų daugėja, ginčijamasi net dėl televizijos projektų. Trumpai tariant, jeigu "Microsoft" laimės, sveikinsime tokį teismo sprendimą.


Sugriežtinti įstatymai

Praeitų metų liepą Lietuvoje buvo sugriežtintos Administracinių teisės pažeidimų kodekso taisyklės, kurios už piratavimą numato galimybę bausti ne tik svetimų kūrinių platintojus, bet ir jų atsisiuntusius asmenis. Net ir už vieną parsisiųstą dainą gresia bauda nuo 1 tūkst. iki 2 tūkst. litų, pažeidėjui dar reikia sumokėti kūrėjų ir atlikėjų patirtą žalą.


Kas yra torentai?

"BitTorrent" yra kompiuterinis tinklas, jungiantis šimtus tūkstančių interneto vartotojų. Tinklo subtilybė ta, kad vienam vartotojui pradėjus siųstis duomenis, kiti tinklo dalyviai iš jo taip pat gali pradėti siųstis tą pačią informaciją (ar bylos dalį). Kuo daugiau vartotojų jungia tinklas, tuo daugiau galimybių gauti norimus duomenis, pvz., kino filmus, kompiuterinius žaidimus, programas, operacines sistemas, muzikos kūrinius ir kt.

Sakykim, vartotojas nori parsisiųsti tik ką ekranuose pasirodžiusį kino filmą. Filmai "BitTorrent" tinklalapiuose atsiranda, kai vienas iš tinklo vartotojų kino salėje slapčia nufilmuoja premjerą ir į vieną iš "BitTorrent" tinklalapių įdeda informaciją apie turimą filmo kopiją. Tuomet kiti tinklo vartotojai gali tiesiogiai prisijungti prie kopiją padariusio asmens kompiuterio ir atsiųsti minėtą filmą. Dažniausiai kopijuojami oficialiai ar filmų peržiūroms išleisti DVD diskai.

Oficialiai "BitTorrent" – viena iš kompiuterinių programų, leidžiančių siųstis bylas arba kitus duomenis iš įvairių šios programos vartotojų. "BitTorrent" yra ir interneto protokolas – taisyklių visuma, apibrėžianti duomenų mainų būdą tarp dviejų kompiuterinių sistemų.

"BitTorrent" tinklo veiklą koordinuoja centrinė stotis (angl. – tracker), kuri leidžia vartotojams stebėti vieniems kitų veiksmus. Centrinė stotis tvarko tik susijungimus, bet neturi jokio ryšio su siunčiama tarp vartotojų informacija, tai leidžia efektyviau panaudoti interneto pralaidumo resursus ir naudotis centrine stotimi dideliam vartotojų skaičiui. "BitTorrent" protokolas sukurtas taip, kad didžiausia sparta pasiekiama tada, kai daug vartotojų siunčiasi tą pačią informaciją.