Quantcast

Išmanusis lietuviškas šaldytuvas - "Snaigė"


2010-01-28
DMN inf.
Išmanusis lietuviškas šaldytuvas -

Kauno technologijos universiteto (KTU) Realaus laiko kompiuterių sistemų centras, bendradarbiaudamas su šaldytuvų gamintoja "Snaige", prieš kelerius metus sukūrė išmaniojo šaldytuvo programinę įrangą.

Centro vadovas prof. Egidijus Kazanavičius tikisi, kad bendrovė "Snaigė" "protingus" šaldytuvus pradės gaminti netolimoje ateityje.
Mokslininkų sumanymu, išmaniojo šaldytuvo viduje turi būti įmontuota vaizdo stebėjimo kamera, radijo dažnį identifikuojanti technologija, leidžianti nuskaityti informaciją apie produktus, taip pat yra numatytas brūkšninį kodą nuskaitantis prietaisas.

Padedamas "akių", šaldytuvas žino, kokie produktai jame sudėti. Be to, jis kaskart fiksuoja, koks produktas kada yra išimamas ir įdedamas. Kitaip tariant, galima susekti, kas suvalgė dešrą, išgėrė alų. Didžiausias šios naujovės pranašumas, kad šaldytuvo turinį galima matyti ir nebūnant namie – per mobilųjį telefoną vaikštant prekybos centre ar per kompiuterį prieš išeinant iš darbo.

Manoma, kad jau ne už kalnų tas laikas, kai nebereikės patiems nardyti tarp parduotuvių lentynų – apsipirkti bus galima elektroninėse maisto produktų parduotuvėse. Užsisakyti trūkstamų gaminių bus galima pasitelkus išmaniojo šaldytuvo rekomendacijas.

Bendrovės "Snaigė" generalinis direktorius Gediminas Čeika teigė, kad 2005 m. pabaigoje įmonė su KTU pristatė buitinio šaldytuvo su integruotu kompiuteriu prototipą: "Naujų šaldytuvų, kuriuos bus galima valdyti tiesiogiai arba internetu, masinė gamyba kol kas nepradėta. Tokių šaldytuvų poreikis rinkoje kol kas nedidelis. Pirkėjus labiau domina šaldytuvai, tobulai atliekantys maisto šaldymo ir saugojimo funkcijas. Be to, reikalaujama, kad šaldytuvai būtų taupūs, ekologiški, funkcionalūs, patrauklaus dizaino, o sunkmečio sąlygomis dar ir prieinamos kainos. "Snaigė" puikiai atitinka šiuos reikalavimus: visi bendrovės pagaminti šaldytuvai yra ekonomiškiausios A ir A+ klasės, sunaudoja itin mažai elektros energijos."