Quantcast

Algis Greitai: turime duomenų apie Solomono tapatybę


2010-09-25
Šarūnas Černiauskas
Algis Greitai: turime duomenų apie Solomono tapatybę

Sienų tepliotojo slapyvardžiu Solomonas dienos suskaičiuotos. Netrukus ateis ir kitų vandalų eilė, o už miestui ir vilniečiams padarytą žalą jiems gresia milijoniniai ieškiniai.

Mina ant kulnų

Vilniaus miesto tarybos narys ir TV laidų vedėjas Algis Ramanauskas-Greitai "Vilniaus dienai" teigė, kad socialiniame tinkle "Facebook" paskelbta Solomono medžioklė duoda vaisių. Esą jau turima nemažai žinių apie ieškomiausio Vilniaus vandalo tapatybę.

"Yra nedrąsių užuominų į mano paštą apie tai, kad lyg ir galėtų paliudyti vienas kitas. Yra nemažai suteikusių informacijos apie patį asmenį ar asmenis ir gyvenamąją vietą. Ta informacija yra įvairi, bet keletas pranešimų iš skirtingų asmenų, su pakankamai patikimai atrodančiais aprašais, sutampa. Manau, žinau, kas tai per žmogus ir kur jis gyvena", – sakė A.Greitai.

Žinių apie Solomono tapatybę pašnekovas teigė negalįs viešinti dėl nekaltumo prezumpcijos. Esą vandalą bus galima įvardyti tuomet, kai tai padaryti leis policija.

Šiuo metu specialioje Solomono medžioklės sąskaitoje yra 1300 litų. Maždaug antra tiek, anot A.Greitai, yra pasižadėję pridėti "Facebooko" grupės "Pagauti Solomoną" nariai.

Asmenybės tipas: "apsimyžėlis"

Paklaustas, ar iš turimos informacijos pavyko sudaryti ką nors panašaus į Solomono psichologinį profilį, pašnekovas nurodė gana paprastą vandalo asmenybės aprašymą: "Profilis yra paprastas kaip du purvini apsimyžėlio pirštai. Daugiau kol kas nesiplėsiu."

Miesto tarybos narys pabrėžė, kad teisingumą turi vykdyti teisėsauga, ir vilniečiai neturėtų imtis linčo teismo. "Galiu užtikrinti, kad viską spręs teisėsauga, o savo įtarimus pasilaikysiu sau. Jei atsiras norinčių pasiimti fondo pinigus ir įduoti nusikaltėlį, jų informacija keliaus tiesiai į policiją, o ne į internetą ar spaudą. Suprantu, kad yra daug norinčių išspirti dantis tam degradui, bet svarbiausia, kad teisingumą vykdytų tie, kurie turi tam teisę. Jeigu liudijimai teisėsaugos bus laikomi pakankamais laikyti įtariamąjį kaltu ir paviešinti jo tapatybę, tada jau aš nieko negarantuoju", – pridūrė A.Greitai.

Pasak jo, Solomonas už savo darbelius turėtų sulaukti baudžiamosios atsakomybės, o ne mokėti baudas. Esą jis yra "piktybinis šunsnukis, kurio darbelių svoris seniai smirda baudžiamąja, o ne administracine atsakomybe".

Medžios ir kitus

Sostinės savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus duomenimis, Solomonas – toli gražu ne vienintelis miestui daug žalos pridaręs "tageris" (taip vadinami sienų tepliotojai, kurių grafitų piešėjai kategoriškai nelaiko savo bendruomenės nariais). Be Solomono, į daugiausia žalos miestui pridariusių vandalų sąrašą patenka asmenys, sienas tepliojantys užrašais "Sput" (arba "Sputnik"), "KGS", "Cabri", "BTS", "Azert" ir "Eror".

A.Greitai teigimu, jeigu Solomono medžioklė nusiseks, gali būti, kad tokiu pačiu būdu bus persekiojami ir kiti "tageriai". "Jei ši akcija bus sėkminga, – kodėl gi ne?" – retoriškai klausė pašnekovas.

Pasak jo, jeigu Solomono pagauti vis dėlto nepavyks, premijos fondo pinigai bus padalyti taip, kaip pageidaus juos sunešę žmonės. "Manau, geriausia būtų skirti toliau stebėjimo kameroms mieste diegti. O gal bus daugiau norinčių fondo lėšas skirti nuo kokio nors pastato sienų nuvalyti toms vandalybėms. Gal kas norės savo indėlį atsiimti, – nebus problemų", – aiškino pagrindinis medžioklės varovas.

"Facebooke" ir kitose interneto erdvėse jau buriasi ir priešingas frontas – Solomono šalininkai. Jie ne sykį užsiminė ir apie galimą kerštą medžioklės iniciatoriui: būta nedviprasmiškų užuominų apie naujas "puošmenas" ant namo, kuriame gyvena A.Greitai.

Tiesa, kol kas žodis kūnu netapo ir nei "Solomon", nei kiti panašūs užrašai jo namo sienų nedabina. "Šiek tiek, aišku, baiminuosi. Bet mano kiemas yra mano tvirtovė, o tvirtoves turime teisę ginti. Aš manau, jie tai neblogai žino", – pridūrė A.Greitai.

Tai ne grafitai

A.Greitai pabrėžia, kad Solomonas ir jo bendraminčiai neturi nieko bendra su gatvės menininkais, kurie užsiima legalia sienų tapyba.

"Esu matęs labai įspūdingų vaizduojamojo meno kūrinių, atliktų grafitų technika. Taip, aš manau, kad tai atlikimo priemonė, o ne kultūra. Tai nėra pažeminimas, tai technikos klausimas. Aš vienodai žaviuosi talentingais žmonėmis, tapančiais teptuku ir aliejum, ir man taip pat patinka kūrėjai, kurie savo išraiškos priemonėmis renkasi aerozolinius dažus", – kalbėjo pašnekovas.

Miesto tarybos narys linkęs pritarti iniciatyvai, kuria siekiama grafitų menininkams atiduoti dalį nenaudojamų miesto erdvių. "Aišku, kad pritarčiau. Reikėtų tik atskiro sprendimo kiekvienos konkrečios vietos klausimu. Ir kad darbai atitiktų visuomenėje priimtas moralės normas, nes egzistuotų viešoj erdvėj", – sakė A.Greitai.

Žala miestui – per milijoną

Pasak miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo Gintaro Tamošiūno, Solomono ir kitų tepliotojų žala, padaryta vien Vilniaus tiltams, viadukams ir požeminėms perėjoms, vertinama per 100 tūkst. litų, tačiau reali žala – dešimtis kartų didesnė. Esą tikėtina, kad jeigu Solomonas bus pagautas, jam bus pateikti milijono litų ar net didesni ieškiniai.

"Kreipėmės į policiją, tikimės, kad bus pradėtas tyrimas ir bus iškelta baudžiamoji byla. Žala miestui yra daug didesnė. Didelė dalis sienų, tvorų aprašyta. Senamiestis labai apipaišytas – ten sienas perdažyti brangiau kainuoja, o ir kiekvieną sykį darbus reikia derinti su Kultūros paveldo departamentu. Dėl nuostolių į policiją turėtų kreiptis kiekvienas nukentėjęs pastato šeimininkas.

Mes tikrai sieksime, kad Solomonui būtų taikoma atsakomybė už visus užrašus. Arba už kiekvieną atskirai. Jeigu vien savivaldybės objektams "tagerių" padaryta žala siekia kelis šimtus tūkstančių litų, prijungus žmones, namų, pastatų savininkus, žala turėtų pasiekti keletą milijonų litų. Manau, kad užrašai "Solomon" miestui ir privatiems žmonėms pridarė bent milijoną litų žalos. Tokiu atveju jo ar jų tėvai turės didelių bėdų", – kalbėjo G.Tamošiūnas.

Anot jo, Solomonas daugiausia reiškiasi centrinėje miesto dalyje, tačiau tai dar neleidžia tvirtinti, kad jis būtent ten ir gyvena. G.Tamošiūnas įsitikinęs, kad A.Greitai paskelbta medžioklė padės sugauti vandalą, ir Solomono atsidūrimas teisėsaugos rankose – tik laiko klausimas.

Pasak jo, vargiai tikėtina, kad maždaug metus miestą siaubiantis Solomonas yra mokyklinio amžiaus vaikėzas. Esą kur kas panašiau, kad tai 20 metų amžiaus arba vyresnis vaikinas.

Nelegalius užrašus nuvalyti šiemet vilniečiams kainuos apie 400 tūkst. litų. O Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai per pirmą šių metų pusmetį surašė 17 administracinių teisės pažeidimų protokolų asmenims, grafitus piešusiems neleistinose vietose, skirti 3 įspėjimai ir 15 kartų skirtos baudos. Nustatyti 4 nepilnamečiai, kurie piešė neleistinose vietose, jų tėvai patraukti administracinėn atsakomybėn. Nuobaudos už tokius nusižengimus – įspėjimas arba bauda iki 2 tūkst. litų.

Veikia ne vienas?

Beje, savivaldybės duomenimis, sostinės gatves veikiausiai siaubia ne Solomonas, o Solomonai. Įtariama, kad miestą terlioja ne vienas žmogus, o ištisa jų grupuotė.

"Yra informacijos, kad jis veikia ne vienas. Galbūt yra grupė žmonių, kuri tai rašinėja, nors visų užrašų braižas iš tikrųjų yra labai panašus. Bet niekas negali į tą klausimą tvirtai atsakyti, – svarstė G.Tamošiūnas. – Dažniausiai tie "tageriai" jungiasi į komandas, pasivadina tam tikru vardu, tos komandos važinėja ir teplioja miestą. Komanda gali būti ir vienas, ir dvidešimt žmonių."

Pašnekovo teigimu, legaliai veikiantys grafitų menininkai nepritaria Solomonui ir kitiems terliotojams. Tačiau jie esą veikia atskirai, ir legalūs piešėjai apie vandalus žino labai nedaug.

Daugiau sienų – mažiau bėdų?

Grafitų mėgėjų iniciatyva prašoma, kad miesto valdžia suteiktų daugiau erdvių legaliems piešiniams ant sienų. Šios idėjos šalininkai tvirtina, kad tai sumažintų ir vandalizmo atvejų.

"Aš tiktai už, kad tokie dalykai kaip "Solomon" išnyktų. Jie neturi prasmės, jie tik bjauroja miestą. Apskritai Lietuvoje labai prastas požiūris į grafitus kaip į meną. Galime įvesti įstatymus, draudimus, bet ar tai teisingas kelias? – "Vilniaus dienai" sakė grafitų projekto "Rankomis (ne)liesti" koordinatoriaus Mindaugas Vidgiris. – Mokyti reikia kiekvieną jauną žmogų. Juos reikia šviesti, sudaryti jiems galimybes. Vilniuje yra kalnai vietų, kuriose jie galėtų piešti. Tiesiog labai sudėtinga gauti leidimus. Dabar tas legalias vietas galima suskaičiuoti ant vienos rankos pirštų. Prieš eidamas piešti, grafitų menininkas turi eiti į savivaldybę, nurodyti savo vardą, pavardę, adresą. Bandome sudaryti sąrašą Vilniaus vietų, kurios yra pamirštos, neprižiūrimos, ir gauti leidimus, kad galėtume daryti grafitų projektus. Manau, kiekviename mikrorajone, neskaitant centro, atrasime po tris keturias ar daugiau vietų."

Tačiau savivaldybės atstovai taip nemano. "Kai kurių Europos šalių pavyzdys rodo, kad legalių vietų suteikimas neduodavo jokios naudos. Tai tik padidindavo piešėjų gretas. "Tageriams" legalios vietos apskritai neįdomios", – įsitikinęs Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas G.Tamošiūnas.