Quantcast

Kaip marginti kiaušinius?


2009-04-01
Jūratė Žuolytė
Kaip marginti kiaušinius?

Velykos – gamtos atgimimo, pavasario šventė – neįsivaizduojama be margučių. Kiaušinių marginimas gali būti ne tik darbas, bet ir malonus poilsis. Tereikia, dažų, gabalėlio vaško ir truputėlio fantazijos.

Marginti – geriausias poilsis

"Jei tik galiu be rūpesčių, neskaičiuodama laiko namie marginti, man tai – geriausias poilsis", – prisipažino tautodailininkė, margučių meistrė Marija Banikonienė. Kiek kiaušinių ji išmarginusi per visą gyvenimą, sunku suskaičiuoti. Vien pernai surengtoje parodoje, kuriai ruošėsi dvejus metus, jų buvo apie pusę tūkstančio.

Vaikystėje Velykos M.Banikonienei buvo viena gražiausių švenčių, kuriai visa šeima pradėdavo ruoštis ir kiaušinius marginti prieš keletą dienų. Dabar į devintą dešimtį įkopusi moteris tuo užsiima bet kuriuo metų laiku. Jos papuošti skirti margučiai – tuščiaviduriai, kitaip jų nebūtų galima ilgai laikyti. "Ilgiausiai išvirtą kiaušinį galima laikyti tris dienas, todėl ir margučių negalima pradėti ruošti daug anksčiau", – aiškino ji.

Nors lietuviai žinojo daugybę būdų, kaip kiaušinius galima nudažyti natūraliomis medžiagomis, tautodailininkė prisipažįsta mieliau naudojanti specialus dažus, kurių prieš šventes parduotuvėse apstu: "Įvairių dažymo priemonių būdavo. Alksnio žieve ar net surūdijusia geležimi dažydavo. Ilgai mirkydavo, raugindavo kiaušinius, kol jie nusidažydavo juodai. Žaliai – beržo lapeliais, geltonai – gėlėmis. Tačiau tai labai sudėtinga, kam tiek vargti, kai gali paprasčiausiai nusipirkti dažų?"

Raštus įsiminė vaikystėje

Ant kiaušinio piešdama gėlytę M.Banikonienė prisipažino: apie raštų prasmes ji kurdama mažai galvoja. Tiesiog dar nuo vaikystės tradiciniai margučių raštai įsirėžę jai giliai į atmintį ir lieka tik juos kuo gražiau susidėlioti. "Susikuri galvoje kokį nors vaizdinį ir pradedi piešti, dėlioji saulytes, gėlytes ar brūkšnelius. Būna, raštas dar kiek pasikeičia, tačiau smagu, kad nė karto nepadarai antro tokio paties darbo", – šypsojosi ji.

M.Banikonienė su šypsena prisimena vaikystės Velykų tradicijas. Anksti ryte visa šeima eidavo į bažnyčią, po mišių kartu papusryčiaudavo, o tuomet, suaugusiesiems nuėjus pogulio, prasidėdavo vaikų ir jaunimo linksmybės. "Vaikai eidavo margučių ridenti ir daužyti, o vakarais ir jie, ir vyrai būreliais eidavo lalauti – vaikščioti pas kaimynus ir margučių prašyti. Aišku, ir saldainių gaudavome", – juokėsi ji.

Kiekvieną Velykų rytą ji su broliais ir seserimis pasiimdavo krepšelį, pilną margučių, ir eidavo lankyti savo tėvo krikšto vaikų, kurių jis turėjo net dvidešimt. "Tradicija dovanoti margučius išlikusi nuo seno. Būdavo, merginos savo kavalieriams margučių dovanodavo kaip meilės ženklą", – prisiminimais dalijosi margučių meistrė.

Kaip marginti vašku

Pirmiausia pasiruoškite darbo įrankius. Į pieštuką įkalkite ploną vinį, ja galėsite ant kiaušinio piešti raštus. "Geriausia turėti keletą skirtingo storio vinių, kad galėtumėte brėžti skirtingo storio brūkšnelius", – patarė M.Banikonienė.

Ištirpinkite vašką ir visuomet jį kaitinkite ant nedidelės ugnies. Jei vaškas bus per šaltas, nelips ant kiaušinio ir taip jį sugadinsite. Tautodailininkė patarė naudoti vaško ir parafino mišinį: vaškas, padegęs ant ugnies, pasidaro labai lipnus, sutirštėja, gali būti sunku marginti. Atskiedus parafinu marginti lengviau.

Vaškui sustingus, kiaušinį dėkite į dažus. Išėmę jį iš dažų, vašką galite nugrandyti, tuomet ant spalvoto kiaušinio liks balti raštai. Kitas variantas: iš pradžių kiaušinį nudažykite, vėliau ant jo pieškite raštus. Galima piešti skirtingų spalvų vašku. Jei norite kiaušinį nudažyti skirtingomis spalvomis, pirmiausia merkite jį į vienos spalvos dažus, tuomet ištraukite, išpieškite raštus ir dėkite į kitos spalvos dažus.