Quantcast

Paveldosaugininkai: Žaliojo tilto skulptūros niekur nedings


2010-05-19
Šarūnas Černiauskas
Paveldosaugininkai: Žaliojo tilto skulptūros niekur nedings

Sostinės mero Viliaus Navicko užmojams išmontuoti Žaliojo tilto skulptūras išsipildyti nelemta. Anot paveldosaugininkų, kol stovi tiltas – stovės ir skulptūros. Tačiau valdžia nenusileidžia.

Opozicija: paveldosaugininkai teigia neleisiantys sostinės valdžiai griauti Žaliojo tilto skulptūrų.

Išmontuoti draudžia įstatymas

Meras teigė kreipsiąsis į Kultūros paveldo departamentą (KPD) su prašymu išbraukti skulptūras iš saugotinų objektų sąrašo. Tokį pažadą sostinės vadovas davė Tėvynės sąjungos Vilniaus miesto skyrių konferencijoje. Atsakydamas į vieno partijos kolegos klausimą meras pareiškė: "Tai aš, V.Navickas, gyvenantis teisinėje valstybėje ir besilaikantis įstatymų, jums garantuoju, kad kai šios skulptūros tikrai bus išbrauktos iš valstybės saugotinų kultūros paveldo objektų sąrašo, nedelsdami jas nugriausim."

KPD tokio prašymo dar negavo, bet jeigu ir gaus, sąrašo nekoreguos. Mat, paveldosaugininkų žodžiais, įstatymas to neleidžia.

"Ar kreipsis, ar nesikreips – išbraukti iš registro negalime. Nėra jokio kito būdo (pašalinti skulptūras – red. past.). Tam įstatyme ir yra "įkalta", kad iš registro braukti negalima. Kad nebūtų galima taip lengvai politiškai angažuotai reaguoti – ką noriu, tą nuimu", – "Vilniaus dienai" sakė KPD direktorės pavaduotojas Algimantas Degutis.

Į Grūtą išvežti negalima

Nemaža dalis sovietinių skulptūrų atsidūrė šalia Druskininkų esančiame Grūto parke. Tačiau Žaliojo tilto skulptūros, A.Degučio žodžiais, į Grūtą iškeliauti negali.

"Grūto parkas pirmiausia turi to norėti. Be to, kiek žinau, jo savininkui dar nesibaigė nemalonumai dėl autoriaus teisių. Anksčiau buvo toks variantas, kad į Grūtą atiduotos demontuotos kultūros vertybės. Bet dabar nuomonė yra tokia, kad paveldas turi būti saugomas toje vietoje, kurioje jis stovi, o ne šiaip kažkur sandėliuose po stogu. Situacija pasikeitė", – aiškino A.Degutis.

Anot jo, skulptūros buvo, yra ir bus saugomų objektų sąraše tol, kol stovės pats Žaliasis tiltas. "Grūto skulptūros buvo atskiros. O šitos skulptūros atsirado su tiltu, tai jo sudėtinė dalis. Visuma pagal įstatymą ir turėtų būti saugoma", – pridūrė pašnekovas.

Vilniaus miestas esą privalo prižiūrėti paveldo objektus. "Ne tik prižiūrėti, bet ir saugoti, ir restauruoti, – pridūrė A.Degutis. – Tai yra miesto priedermė. O ne rūpintis, kaip jas pašalinti."

Nenori skirti pinigų?

Paveldosaugininkas užsiminė, kad miesto valdžios noras išmontuoti skulptūras gali būti susijęs su tuo, kad nenorima skirti lėšų joms restauruoti. Esą KPD specialistai buvo apstulbę, kai sužinojo apie mero užmojus išmontuoti skulptūras. Mat lig šiol buvo kalbama tik apie jų restauravimą.

"Bet ar taupymas mažinant lėšų paveldui yra prasmingas?" – retoriškai klausė A.Degutis.

Primename, kad, pirminiais skaičiavimais, skulptūroms restauruoti gali prireikti iki 100–150 tūkst. litų. Darbus finansuoti siūlė Maskvos savivaldybė. Tačiau Vilnius atsisakė pagalbos objektui, kurį Maskva pavadino "paminklu kariams išvaduotojams".

Visą straipsnį skaitykite dienraštyje "Vilniaus diena".