Quantcast

"Vilniaus vandenys" dvokia alkoholiu


2011-08-11
Asta Kuznecovaitė

"Aš tik su kavute 50, nieko tokio", – vakar portalo diena.lt žurnalistams keliolika minučių po 14 val. teisinosi savivaldybės valdomų "Vilniaus vandenų" darbuotojas Albertas Meilus, įmonės Ekonomikos skyriaus viršininko Juozo Ačkinio kabinete užkluptas su kvapeliu.

Tariamos išlydėtuvės

Kad "Vilniaus vandenyse" girtaujama darbo metu, redakcijai buvo pranešta apie 14 val. "Ekonomikos skyriaus viršininkas darbe yra neblaivus", – pranešė anonimas.

Nuvykus į Vilniaus senamiestyje, Dominikonų gatvėje, įsikūrusią bendrovę paaiškėjo, kad tai nebuvo tik nepatenkinto kliento kerštas "Vilniaus vandenų" darbuotojams už nuolat brangstantį vandenį.

224 kabinetą, kuriame įsikūręs Ekonomikos skyriaus viršininkas, atėję radome užrakintą. Tačiau pabeldus jas pravėrė garbaus amžiaus vyras.

"Mes geriame, ne mes negeriame. Galime tuoj pat pasitikrinti", – pradėjo teisintis jis, nors nuo jo ir sklido alkoholio kvapas.

Prakalbus apie tai ir paklausus, ar gražu gerti darbo metu, jis pradėjo teisintis: "Aš tik su kavute 50, nieko tokio. Aš čia praeidamas, užnešiau dokumentus, tik dabar užėjau."

Paklaustas, kodėl geria darbo metu, nerišliai pradėjo aiškinti, kad išeina iš darbo, čia lyg ir išlydėtuvės. "Taip, išeinu iš darbo", – sakė jis.

Šį malonų pokalbį nutraukė balsas iš kito kabineto galo. "Greitai uždaryk duris", – paliepė kitas vyras, kaip vėliau paaiškėjo, kabineto šeimininkas J.Ačkinis.

Tapatybės nustatymas

J.Ačkinio svečias pakluso ir mums prieš nosį uždarė duris. Nieko kita nebeliko, kaip žingsniuoti pas generalinį direktorių Valdą Savicką paklausti, ar išgertuvės šioje bendrovėje vidury baltos dienos yra normalus reiškinys.

V.Savickas, anot jo sekretorės, buvo užsiėmęs, tačiau sužinojęs, kokiu reikalu atvykome, iškart pasirūpino, kad su žurnalistais susitiktų jo pavaduotojas, bet šis atsisakė prisistatyti. Jis į pagalbą pasikvietė Darbų saugos skyriaus vadovą Valdemarą Kuokalą.

"Man net pačiam labai įdomu", – išgirdęs, kad bendrovėje galbūt yra neblaivių asmenų, susirūpino generalinio direktoriaus pavaduotojas.

Parodžius Ekonomikos skyriaus viršininko duris atidariusio vyro nuotrauką, tiek prisistatyti nepanoręs generalinio direktoriaus pavaduotojas, tiek V.Kuokalas tik pečiais gūžčiojo žiūrėdami į ją. "Kažkur matytas, bet pavardės nežinau", – sutartinai kalbėjo vyrai. "Gal jis ne iš mūsų bendrovės", – net pasvarstė V.Kuokalas.

Tačiau netrukus paslaptingojo svečio tapatybė buvo atskleista, iškviesti dar du Darbų saugos skyriaus darbuotojai atpažino, kad tai – A.Meilus. Tiesa, jis dirba ne pastate Dominikonų gatvėje, o filiale Savanorių prospekte. Tikslaus atsakymo, kokios jo pareigos "Vilniaus vandenyse", neišgirdome – kažkur Gamybos skyriuje, užsiima lyg elektrotechnika...

Pasislėpė kabinete

Grįžus prie J.Ačkinio darbo kabineto, durų niekas neatidarė. Nepadėjo ir garsus beldimas, nors viduje buvo girdėti šnarėjimas ir plyšavo mobilusis telefonas.

Ne ką gelbėjo ir atsinešti atsarginiai raktai. Nė vienas jų netiko, nes spynoje iš kitos pusės buvo įkištas raktas.

"Ką tokiais atvejais daryti? Galėtume išlaužti duris, tačiau neturime staliaus. Būtų stalius, greitai atrakintume", – kalbėjo V.Kuokalas.

Staliaus neprireikė. Mums besvarstant, ką daryti, durys atsidarė pačios ir pro jas lyg niekur nieko nešinas lagaminu rankose išėjo J.Ačkinis.

Vyras ramiai praėjo pro porai minučių prieš tai kažkur dingusį generalinio direktoriaus pavaduotoją, skubiai nužingsniavo antro aukšto koridoriais, nusileido į apačią ir išėjęs pro bendrovės vartus patraukė viena senamiesčio gatve.

Nei direktoriaus pavaduotojas, nei Darbų saugos skyriaus viršininkas jo nesivijo. "Nesivaikysime čia mes, antrankių jam neuždėsime", – sustoję aiškino jie. Laikrodis rodė 14.15 val.

Per tą laiką, kol laukėme, kad kas nors teiksis su mumis kalbėtis, A.Meilus jau buvo spėjęs dingti ne tik iš J.Ačkinio kabineto, bet, atrodo, ir iš pačios bendrovės patalpų. Paskambinus į jo darbo vietą buvo paaiškinta, kad vyro ten nėra, o kur jis, niekas nežinojo.

Darbas nesibaigė

Anot generalinio direktoriaus pavaduotojo, su J.Ačkiniu bus aiškinamasi šiandien, kai tik jis pasirodys darbe. "Bus liepta jam parašyti pasiaiškinimą. Viską išsiaiškinsime", – žadėjo jis.

"Vilniaus vandenų" darbuotojo teigimu, tai jau ne pirmas kartas, kai įmonėje randama išgėrusių darbuotojų. Tokiais atvejais jiems liepiama papūsti į alkoholio matuoklį, o jei nustatomas girtumas, jie atitinkamai nubaudžiami.

Tačiau šį kartą nei A.Meilaus, nei J.Ačkinio girtumas nebuvo patikrintas, todėl atsakymo, ar jie bus nubausti, taip ir neišgirdome. "Darbuotojas turi teisę nesutikti pūsti į alkoholio matuoklį, tada jį reikia vežti į Gerosios Vilties gatvę paimti kraujo", – padėtį bandė gelbėti V.Kuokalas.

Ar kokia nors nuobauda gresia J.Ačkiniui už tai, kad jis iš darbo išėjo nesulaukęs jo pabaigos, taip pat nesužinojome. "Mes dirbame iki keturių", – nieko bloga dėl tokios situacijos nematė generalinio direktoriaus pavaduotojas ir pažadėjęs, kad viską išsiaiškins šiandien, atsisveikino.