Quantcast

"Vilniaus energija" per viešuosius pirkimus maitina "Rubicon" įmones


2011-04-04
Šarūnas Černiauskas

150 mln. litų, galbūt ir daugiau, – tokią sumą "Vilniaus energija", vykdydama viešojo pirkimo konkursą, atseikėjo įmonėms, priklausančioms koncernui "Icor" (buvęs pavadinimas – "Rubicon Group"), kurio akcininkai tiesiogiai dalyvauja valdant "Vilniaus energiją".

Įspūdinga statistika

Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) duomenimis, nuo 2008 m. rugsėjo "Vilniaus energija" per viešuosius pirkimus sudarė sutarčių už 232,85 mln. litų. Beveik 65 proc. visų užsakymų teko penkioms "Icor" valdomoms bendrovėms, su jomis sudaryta daugiau nei 150 mln. litų vertės sutarčių.

Didžiausias pyrago gabalas, VPT duomenimis, teko "Icor" bendrovei "Axis Industries" – su ja sudaryta 146,84 mln. litų vertės sutarčių. Dar 2,15 mln. litų atseikėta šios įmonės antrinei bendrovei "Axis Technologies".

Kitos "Icor" įmonės tenkinosi smulkesniais kąsniais. Biokuro rinkos milžinė "Bionovus" gavo beveik 1,67 mln. litų užsakymų, o atliekų tvarkytojai "Ecoservice" – 86,7 tūkst. litų. Namų administravimo sektoriaus ryklys "City Service" su "Vilniaus energija" sudarė 145,2 tūkst. litų vertės sutarčių.

Pinigai toli nenueina

Galima sakyti, kad šie pinigai toli nenukeliavo ar netgi nepaliko "Vilniaus energijos" patalpų. Mat du "Icor" akcininkai tiesiogiai dalyvauja valdant "Vilniaus energiją".

Pirmasis – Linas Samuolis. "Icor" akcininkas nemažai metų ėjo "Vilniaus energijos" viceprezidento pareigas, o dabar jau sėdi bendrovės prezidento kėdėje. Ne mažiau svarbus vaidmuo "Vilniaus energijos" valdžioje tenka ir kitam "Icor" akcininkui Andriui Janukoniui. Jis yra ilgametis "Vilniaus energijos" valdybos narys.

Taigi "Vilniaus energijos" vadovų verslas tiesiogiai pelnosi iš bendrovės viešojo pirkimo konkursų. Nemaža dalis šių lėšų atkeliauja iš vilniečių piniginių mokesčio už šilumą pavidalu.

Konkurencija – ne būtinybė

VPT duomenimis, "Vilniaus energija" net 310 viešojo pirkimo konkursų įvykdė neskelbiamų derybų būdu. Tai 88 proc. visų per pustrečių metų įvykdytų pirkimų.

Tiesa, pirkimų vertės santykis nėra toks įspūdingas – VPT duomenimis, neskelbiamų derybų būdu sostinės šilumininkai sudarė 61,8 mln. litų vertės sutarčių. Tai apie 27 proc. visų sutarčių vertės.

Tiek VPT, tiek politikai ne sykį akcentavo, kad neskelbiamų derybų būdu vykdomų pirkimų skaičius turi mažėti.

Atsidūrė juodajame sąraše

"Vilniaus energijos" viešieji pirkimai tikrai nėra nepriekaištingi. Kaip "Vilniaus dienai" teigė VPT atstovė spaudai Aušra Pocienė, sostinės šilumininkams skiriamas ypatingas dėmesys.

"Nuo 2008 m. rugsėjo iki dabar buvo įvertinti penki "Vilniaus energijos" pirkimai. Visuose buvo rasta pažeidimų: du pirkimai įvertinti jau sudarius sutartį, todėl konstatuoti Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimai, kituose trijuose taip pat nustatyta pažeidimų ir perkančioji organizacija buvo įpareigota nutraukti pirkimo procedūras, – kalbėjo A.Pocienė. – VPT įvertino šios perkančiosios organizacijos rizikingumą – tai ir daug pirkimų neskelbiamų derybų būdu, ir didelė pirkimų apimtis – ir "Vilniaus energiją" įtraukė į 2011 m. planinių tikrinimų sąrašą. Kaip reikalauja įstatymas, "Vilniaus energija" apie tai informuota."

Anot VPT atstovės, apriboti "Icor" bendrovių galimybes dalyvauti "Vilniaus energijos" viešuosiuose pirkimuose būtų sunku. Tačiau Konkurencijos taryba esą galėtų patikrinti, ar nebuvo sudaromos išskirtinės sąlygos L.Samuolio ir A.Janukonio valdomoms įmonėms.

Veiksmams – dar per anksti

Aptikusi galbūt neskaidrios veiklos bendrovės "Vilniaus vandenys" viešuosiuose pirkimuose, VPT sostinės savivaldybei rekomendavo pakeisti šios įmonės vadovybę. A.Pocienės teigimu, kol kas anksti svarstyti, ar VPT gali siekti, kad A.Janukonis ir L.Samuolis būtų nušalinti nuo "Vilniaus energijos" valdymo.

"Apie tai bus galima kalbėti tik "Vilniaus energijoje" atlikus patikrinimą", – teigė pašnekovė.

Beje, vienas stambus "Vilniaus energijos" viešojo pirkimo konkursas neseniai buvo sustabdytas. Įtarus, kad šilumos punktų priežiūros konkurso sąlygos gali būti pritaikytos vienintelei įmonei – "Icor" priklausančiai "City Service", – VPT ėmėsi reikalingų priemonių.

R.Germanas: kaltas ne "Icor", o maža rinka

"Vilniaus energijos" komercijos direktorius ir viešųjų pirkimų komisijos vadovas Rimantas Germanas "Vilniaus dienai" tvirtino, esą nei L.Samuolis, nei A.Janukonis į viešuosius pirkimus nesikiša. Anot pašnekovo, liūto dalis viešųjų pirkimų pinigų "Icor" bendrovėms atitenka dėl to, kad Lietuvoje mažai įmonių, galinčių tiekti "Vilniaus energijai" reikalingas paslaugas.

– Penkios "Icor" bendrovės laimėjo maždaug 65 proc. jūsų skelbtų viešojo pirkimo konkursų.

– Neskaičiavau.

– Apie 150 mln. litų iš 233 mln. Ar čia nėra šioks toks interesų konfliktas? Vis dėlto du "Icor" akcininkai tiesiogiai dalyvauja valdant "Vilniaus energiją".

– Bet jie nedalyvauja pirkimuose. O už pirkimus aš atsakau.

– Taigi jūs asmeniškai galite garantuoti, kad čia nėra jokio protegavimo?

– Niekas nieko neproteguoja. Aš esu pirkimų komisijos pirmininkas, pirkimus prižiūri Viešųjų pirkimų komisija. Jeigu kas nors būtų nešvaru, viskas būtų sustabdyta.

– VPT sakė, kad šiais metais jus tikrins reguliariai.

– Tikrino, tikrina ir tikrins. Toks jų darbas. Klausimus bus galima kelti, kai bus rasti kokių nors pažeidimų. Reikia suprasti paprastus dalykus. Lietuvos rinka, bent jau kiek mane mokė universitete, jos tokios nėra pasaulio rinkų žemėlapyje. Dėl to tam tikros specifinės veiklos įmonės Lietuvoje iš viso nėra. Jeigu yra viena didelė energetikos bendrovė – čia nieko keisto. Didelę dalį konkursų laimi dėl to, kad kitų nėra.

– Kiek šie viešieji pirkimai atsiliepia šilumos kainai?

– Šita dalis yra pastoviojoje kainos dedamojoje. Tai 5 centai iš 25. Bet tai atsilieptų bet kokiu atveju – ar tai darytų "Icor" įmonė, ar tai darytų "Siemens", ar dar kokia nors lenkiška įmonė. Neatsiliepti negali.

– Kainų komisijos pirmininko pavaduotojas Danas Janulionis yra sakęs, kad "Vilniaus energijos" investicijos labai maža dalimi arba iš viso neprisideda prie šilumos pigimo. Taigi ar tikslingos tokios investicijos?

– O koks tikslingumas padangas keisti? Visuomenei paskleista tokia nuomonė, kad bet kokia kaina vartotojas turi mokėti mažiau. Už bet ką – ar tai vaistai, ar tai mėsa, ar tai energijos ištekliai. Nebus šito. Ekonomika yra visuotinė. Lietuvoje energija nekainuos kitaip, negu yra pasaulinėse rinkose. Daug kam nepatinka, kai mes sakome teisybę. O teisybė tokia – kainą nustato valstybė. Jeigu Kainų komisija išdrįstų pasakyti, kad štai šitos turbinos remontuoti nereikia, nes tai per brangu, mes ir neremontuosime. Bet kai sprogs, kas tada atsakys? Kainų komisijai nereikia žaisti dvigubų žaidimų. Jeigu nepatinka "Icor", tegul išleidžia įstatymą ir nurodo, iš kokių įmonių mes negalime pirkti. Nupirksime iš bet ko, kas atitinka reikalavimus.

– Taigi nei L.Samuolis, nei A.Janukonis nenurodinėja, iš ko pirkti prekes ar paslaugas?

– Man asmeniškai nei L.Samuolis, nei A.Janukonis niekada per šituos devynerius metus, kiek esu komisijos pirmininku, nenurodė, iš ko pirkti paslaugas.

Ginčai dėl įtartinos įrangos

Kaip jau skelbėme, "Vilniaus energija" šiuo metu bando įrodyti, kad jos naudojama įranga yra teisėta. Energetikos ministerija tvirtina, kad nuotoliniai prietaisai "Rubisafe III", beje, gaminami "Icor" bendrovės "Axis Industries", šilumininkams leidžia manipuliuoti šildymo sistemomis.

"Maksimalią temperatūrą nustato ne namo prižiūrėtojas, suderinęs su gyventojais, bet šilumos tiekėjas, ignoruodamas prižiūrėtojus. Vartotojams nesudaroma galimybė patiems spręsti, kokia jiems reikalinga patalpų oro temperatūra, ir taip taupyti šilumą bei mažiau mokėti už patalpų šildymą. Viename skunde vilniečiai palygino šilumos suvartojimą dviejuose vienoduose daugiabučiuose Žirmūnų gatvėje. Rezultatai pribloškiantys – name, kurio šilumos punktą prižiūri su šilumos tiekėjais susijusi įmonė "City Service", šilumos suvartojama ir mokestis už ją didesnis 2,1 karto", – vasarį "Vilniaus dienai" sakė energetikos ministro patarėjas Kęstutis Jauniškis.

"Rubisafe III" įranga nėra metrologiškai patikrinta, tad Energetikos ministerija reikalauja ją išmontuoti. Šilumininkai tvirtina, esą prietaisai atitinka visus standartus.