Quantcast

VSD ėmė medžioti interneto naujienų komentatorius


2010-04-02
Šarūnas Černiauskas
VSD ėmė medžioti interneto naujienų komentatorius

Valstybės saugumo departamentas (VSD) ėmė medžioti interneto naujienų komentatorius. Ne keikūnus ar piktavalius, o korektiškai savo nuomonę išsakiusius žmones.

Ieško penkių lenkų

VSD oficialiai kreipėsi į Lietuvos lenkų dienraščio "Kurier Wileński" redakciją su prašymu nurodyti penkių komentatorių, pasisakiusių dienraščio interneto svetainėje, IP adresus. Šie duomenys saugumo darbuotojams leistų nustatyti internautų buvimo vietą, galbūt ir tapatybę.

Keisčiausia tai, kad VSD sudominusiuose komentaruose nėra nė menkiausios užuominos į pavojų šalies saugumui. "Kurier Wileński" straipsnius komentavę internautai tiesiog mandagiai išreiškė savo nuomonę dėl lenkų tautinės mažumos padėties Lietuvoje.

Su jų nuomone galima sutikti, galima ir nesutikti. Tačiau komentatoriai nesiūlė rengti riaušių, priešintis teisėsaugai ar kaip nors kitaip neteisėtai veikti prieš Lietuvos valstybę. Netgi priešingai – komentaruose raginta veikti pagal demokratinės valstybės principus.

Pavyzdžiui, VSD dėmesį patraukė toks komentaras apie lenkiškų mokyklų padėtį Vilniaus krašte:

"Lenkiškos mokyklos, kaip ir patys lenkai, nėra vieningos. Visos lenkiškos švietimo įstaigos turėtų susivienyti, o ne tik kovoti dėl mokinių, reitingų ir t. t. O gerbiamas ponas Kwiatkowskis (kalbama apie Vilniaus tarybos narį Juzefą Kvetkovskį – red. past.)... tai jau atskira istorija. Pavyzdys žmogaus, kuris daug pliurpia ir mažai daro."

Kitame komentare raginama kreiptis į politikus dėl tautinių mažumų padėties. "Visa problema glūdi tame, kad paprasčiausiai norime amžiams išsaugoti savo lenkišką tapatybę. <...> Dabar dar yra laiko aktyviai, protingai ir konkrečiai pagalbai. Prašome daryti poveikį lenkų politikams, organizuoti piketus, rašyti laiškus europarlamentarams, viešinti tai, ką čia išdarinėja Lietuvos valdžia, visose prieinamose erdvėse ir žiniasklaidoje, visais būdais. Kol dar yra laiko..., – rašo Kmicic pasivadinęs internautas. Nors šis žmogus neslepia nepritariąs Lietuvos tautinių mažumų politikai, jis neragina imtis jokių neteisėtų veiksmų. Komentare siūloma rengti piketus, tačiau piketai – normali nuomonės išsakymo forma demokratinėje valstybėje.

Kituose komentaruose taip pat nėra jokių užuominų apie pavojų Lietuvos saugumui. Saugumo sistemą sudominę internautai netgi nė sykio nenusikeikė.

Redakcija skaitytojų neišduos

"Kurier Wileński" vyriausiasis redaktorius Robertas Mickevičius dienraščiui teigė neketinantis saugumo darbuotojams įduoti savo leidinio skaitytojų. Esą redakcija IP adresus VSD duos tik tokiu atveju, jeigu saugumas pristatys tai padaryti įpareigojančią teismo nutartį.

"Dalis tų komentarų, kaip išsiaiškinome, buvo iš Lenkijos, vienas – iš Austrijos, pora – iš Lietuvos. Bet mes neįsivaizduojame, kas tie žmonės. Labai keistas dalykas", – stebėjosi dienraščio vadovas.

Kvepia cenzūra

Pasak jo, saugumo darbuotojų dėmesys minėtiems komentarams – daugiau nei keistas. "Pas mus būna, švelniai tariant, ir daug blogesnių komentarų. Stengiamės blogus komentarus naikinti, kai kuriuos piktybiškus komentatorius, kurie kursto tautinę nesantaiką, blokuojame. Bet tie komentarai, kuriuos pasirinko saugumas,.. keistas dalykas. Neįsivaizduoju. Gal jie neturi kuo užsiimti", – sakė R.Mickevičius.

Pašnekovas pabrėžė, jog VSD direktoriaus pavaduotojo Alvydo Kunigėlio pasirašytame dokumente nenurodoma jokia priežastis, dėl kurios redakcija turėtų atskleisti komentatorių IP adresus. Vienintelis saugumo darbuotojų motyvas – VSD įstatymo punktas, kuriame nurodoma, kad VSD turi teisę iš kone visų valstybinių ir privačių įstaigų gauti "tyrimui reikalingą informaciją". Taigi peršasi išvada, kad VSD dėl penkių eilinių internautų pradėjo tyrimą.

"Ten nieko neparašyta. Gal jie kiekvienam iš tų komentatorių nori duoti po medalį ar ordiną", – ironizavo "Kurier Wileński" vadovas.

Anot jo, Saugumo departamento įstatymo punktas, kuriuo remdamasis VSD medžioja internautus, kertasi su kitų įstatymų nuostatomis. Be to, jis gali pažeisti ir Konstitucijoje įtvirtintą nuomonės ir žodžio laisvės principą. "Kurier Wileński" redakcija šiuo metu konsultuojasi su teisininkais, galbūt bus mėginama įrodyti, kad VSD reikalavimai yra neteisėti.

Saugumas pasiaiškinti nenori

VSD, regis, nemato reikalo atskleisti, kokį pavojų šalies saugumui kelia penki lenkų tautybės internautai.

"VSD, vykdydamas Konstitucijos pagrindų apsaugą, renka ir analizuoja informaciją apie galimas grėsmes Lietuvos konstitucinei santvarkai ir siekia jas laiku neutralizuoti ar užkardyti. Vadovaujantis Lietuvos Respublikos valstybės saugumo departamento įstatymo 19 str. 6 punktu, departamentui suteikta teisė gauti iš valstybės ir savivaldybių institucijų, visų rūšių įmonių, įstaigų ir organizacijų bet kokiu būdu fiksuotą, tyrimui reikalingą informaciją. Tyrimo veiksmų taktikos VSD nekomentuoja", – teigiama dienraščiui atsiųstame VSD rašte.

Saugumo darbuotojai nesiteikė paaiškinti, kokiu pagrindu pradėtas tyrimas dėl internautų. VSD taip pat nenurodė, ar pastaruoju metu kreipėsi į kitas žiniasklaidos priemones su tokiais reikalavimais, kokius pateikė "Kurier Wileński" redakcijai.


Ribą peržengė ne pirmą kartą

Europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis dienraščiui teigė, esą VSD jau ne pirmą kartą peržengia ribas, kišdamasis į žiniasklaidos priemonių darbą. "VSD neturi kliudyti spaudos laisvei, vienareikšmiškai. Buvo toks atvejis, kai jie nesėkmingai persekiojo žurnalistą Kęstutį Girnių. Mes tuomet Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete šitą klausimą svarstėme, nuomonė buvo labai griežta: VSD, švelniai tariant, peržengė savo kompetencijos ribas. Manau, kad dabar VSD dar kartą peržengė ribą – kaip ir su K.Girniumi. Jie save kompromituoja", – prisiminė V.Tomaševskis.

Anot jo, saugumas dirba sovietiniais metodais. "Ten greičiausiai veikia posovietiniai veikėjai", – svarstė V.Tomaševskis.

Pašnekovo teigimu, VSD veiksmais turėtų susidomėti už saugumo klausimus atsakingi Seimo nariai.

Politikas neatmeta galimybes, kad "Kurier Wileński" komentatorių medžioklė susijusi su spaudimu Lietuvos lenkų organizacijoms.