Quantcast

Skirtingi vyriausybių likimai po prezidento priesaikos


2009-07-13
Stasys Gudavičius
Skirtingi vyriausybių likimai po prezidento priesaikos

Po Prezidentės Dalios Grybauskaitės priesaikos Andriaus Kubiliaus Vyriausybei grąžinus įgaliojimus prasidėjo ministrų kabineto peržiūros procedūra. Spėjama, kad pasikeis keli ministrai.

Iki šiol analogiškos procedūros vyko keturis kartus - 1993, 1998, 2003 ir 2004 metais. Kaskart jos buvo skirtingos.

1993 m. vasarį prisiekus Prezidentui Algirdui Brazauskui pasikeitė visa Vyriausybė su premjeru priešakyje. Bronislovo Lubio vadovaujamas penktasis ministrų kabinetas atsistatydino, todėl kovo mėnesį buvo sudaryta ir pradėjo dirbti visiškai nauja, šeštoji, Adolfo Šleževičiaus vadovaujama Vyriausybė.

Tai buvo vienintelis kartas, kai po prezidento rinkimų pasikeitė ne tik kai kurie ministrai, bet ir premjeras.

1998 metų sausį Konstitucinis Teismas paskelbė, kad išrinkus naują prezidentą Vyriausybės vadovas neturėtų keistis ir neturi būti formuojamas naujas ministrų kabinetas. Todėl tų pačių metų vasarį prisiekęs Prezidentas Valdas Adamkus privalėjo teikti Seimui iki jo išrinkimo į prezidentus aštuntajai Vyriausybei vadovavusio Gedimino Vagnoriaus kandidatūrą.

Tačiau V.Adamkus 1998 metų kovą kartu su naujai paskirtu premjeru G.Vagnoriumi performuodamas Vyriausybę sugebėjo pakeisti ne vieną ministrą. Aplinkos ministru vietoje Imanto Lazdinio paskirtas Algis Čaplikas, iki to laiko buvęs statybos ir urbanistikos ministru. Jo vadovaujama ministerija buvo sujungta su Aplinkos apsaugos ministerija.

Sveikatos apsaugos ministras Juozas Galdikas netikėtai buvo pakeistas ekspremjeru Laurynu Mindaugu Stankevičiumi. Zigmas Zinkevičius neteko švietimo ir mokslo ministro portfelio. Jį gavo Kornelijus Platelis. Žemės ūkio ministru paskirtas Edvardas Makelis, pakeitęs Vytautą Knašį. Be to, Vyriausybėje neliko Prezidento reikalavimu panaikintų Europos reikalų bei Ryšių ir informatikos ministerijų vadovų Laimos Liucijos Andrikienės ir Rimanto Pleikio.

2003 metų vasarį prisiekus Rolandui Paksui savo įgaliojimus Prezidentui grąžino dvyliktoji Algirdo Brazausko vadovaujama Vyriausybė. Po pakartotinio A.Brazausko paskyrimo premjeru ji buvo pakoreguota minimaliai - sveikatos apsaugos ministru vietoje Konstantino Romualdo Dobrovolskio paskirtas Juozas Olekas.

Dvyliktoji Vyriausybė savo įgaliojimus grąžino ir 2004 metų liepą prisiekusiam V.Adamkui, kuris buvo išrinktas pirmalaikiuose prezidento rinkimuose vietoje apkaltos būdu nušalinto R.Pakso. Naujasis Prezidentas visiškai nepakeitė iki jo inauguracijos dirbusios A.Brazausko Vyriausybės sudėties, nes iki naujojo Seimo rinkimų ir naujo ministrų kabineto formavimo buvo likę vos keturi mėnesiai.