Quantcast

I.Šimonytė - antroji D.Grybauskaitė


2009-06-30
Stasys Gudavičius
I.Šimonytė - antroji D.Grybauskaitė

Realiausia kandidatė vadovauti Finansų ministerijai Ingrida Šimonytė ir savo karjeros vingiais, ir asmeninėmis savybėmis, ir gyvenimu labai panaši į išrinktąją prezidentę, todėl vadinama antrąja Dalia Grybauskaite.

Niekas nieko nežino

Jau netrukus Finansų ministerijos sekretorė I.Šimonytė turėtų būti paskirta naująja finansų ministre vietoj į Europos Komisijos nario biudžeto ir finansinio programavimo klausimais postą deleguojamo Algirdo Šemetos.

Bet kas yra I.Šimonytė? Iki šiol apie ją politiniuose kuluaruose nedaug kas ką nors žinojo. Paradoksas: žmogus lyg ir žinomas, matomas, nes nemažai prisidėjęs prie šalies finansų sistemos, bet niekas nieko apie jį pasakyti negali. Vadovaujamasi tik spėlionėmis. Svarbiausia jų ta, kad I.Šimonytė esą yra išrinktosios prezidentės D.Grybauskaitės proteguojama valstybės tarnautoja.

"Tiesą sakant, o kodėl turėtų rūpėti, kas yra I.Šimonytė? Visi ją žino kaip gerą savo srities specialistę, ryžtingą, darbščią ir pareigingą. To visiškai pakanka. Darbui valstybės tarnyboje tikrai nesvarbu nei žmogaus asmeninis gyvenimas, nei kokie nors kiti pašaliniai dalykai", – įsitikinęs buvęs finansų ministras Jonas Lionginas.

Tiesa, jis pripažino, kad ministras yra politinė pareigybė, kuri kur kas atviresnė ir matomesnė visuomenei nei valstybės tarnautojas.

Vilnietė nuo gimimo

Nei internete, nei oficialiuose žinynuose neįmanoma rasti I.Šimonytės biografijos. Finansų ministerija irgi nėra jos įdėjusi į oficialų savo puslapį internete. Bet ministerija šios biografijos neslepia ir paprašyta nedelsdama atsiuntė.

I.Šimonytei šių metų lapkričio 15 d. sukaks 35 metai. Ji, kaip ir D.Grybauskaitė, yra vilnietė nuo gimimo. 1992 m. baigė sostinės 7-ąją vidurinę mokyklą. Matyt, turėjo sektis ir patikti matematika, nes tais pačiais metais įstojo į Vilniaus universiteto Ekonomikos fakultetą, 1996 m. baigė verslo administravimo bakalauro studijas, 1998 m. gavo finansų magistro diplomą.

Dar mokydamasi universitete I.Šimonytė 1997-ųjų pavasarį pradėjo dirbti vyresniąja ekonomiste Finansų ministerijos Fiskalinės politikos departamento Mokesčių skyriuje. Po pusantrų metų darbo ministerijoje tapo Mokesčių departamento Netiesioginių mokesčių skyriaus vedėja.

Šias pareigas I.Šimonytė ėjo iki 2001-ųjų pabaigos. Tų metų viduryje finansų ministre tapo D.Grybauskaitė. Nuo 2002 m. sausio I.Šimonytė pradėjo vadovauti ministerijos Mokesčių departamentui.

Taip pat netekėjusi

2004 m. pavasarį I.Šimonytė laimėjo formalų konkursą užimti laisvą Finansų ministerijos sekretoriaus poziciją. Tačiau D.Grybauskaitė neskubėjo jos paskirti į šias pareigas, nes jau rengėsi išvykti dirbti eurokomisare į Briuselį. Todėl sprendimą paskirti I.Šimonytę Finansų ministerijos sekretore pasirašė jau naujai paskirtas ministras Algirdas Butkevičius.

Ši ministerijos sekretorė atsakinga už mokesčius, mokesčių politiką, apskaitą ir finansinę atskaitomybę. Jai pavaldžios dvi bene svarbiausios Finansų ministerijos įstaigos – Valstybinė mokesčių inspekcija ir Muitinės departamentas.

Oficialioje biografijoje dar nurodoma, kad I.Šimonytė kalba angliškai, rusiškai ir lenkiškai.

Niekur nerašoma, koks yra būsimosios finansų ministrės šeimyninis statusas. Pasiteiravus šiais klausimais ministerijoje, paaiškėjo, kad I.Šimonytė netekėjusi, vaikų neturi. Kaip, beje, ir D.Grybauskaitė.

Karjeros vingiai

Nė vienas iš kalbintų su I.Šimonyte dirbusių esamų ir buvusių politikų negalėjo ar nenorėjo pripažinti, kad ji yra D.Grybauskaitės proteguojamas žmogus.

Tačiau atkreiptas dėmesys į I.Šimonytės karjeros vingius. Ji pradėjo vadovauti vienam svarbiausių Finansų ministerijos departamentų ir laimėjo konkursą užimti ministerijos sekretoriaus vietą būtent tuomet, kai D.Grybauskaitė buvo finansų ministrė.

"Mokesčių departamentas yra vienas svarbiausių Finansų ministerijoje. Jo vadovas turi ranka rankon dirbti su ministru", – pabrėžė J.Lionginas.

Jis atkreipė dėmesį, kad būdama ministre D.Grybauskaitė tikrai nebūtų dirbusi su jai nepriimtinais asmenimis aukščiausiuose ministerijos postuose. "Tokia jau griežta, bet teisinga D.Grybauskaitė – jeigu žmogus nedirba, tik imituoja darbą, su juo bus mikliai atsisveikinta", – pridūrė J.Lionginas.

Jis pats, buvęs ministras 1999 ir 200–2001 m., prisimena I.Šimonytę kaip darbščią ir reiklią valstybės tarnautoją. "Ji visuomet buvo labai iniciatyvi: teikė daug pasiūlymų, įstatymų pataisų mokesčių srityje", – pasakojo J.Lionginas.

Kartoja D.Grybauskaitės kelią

2004–2006 m. Finansų ministerijai vadovavęs A.Butkevičius tvirtino nemanąs, kad sekretore tapusi I.Šimonytė ministerijoje buvo lyg savotiškas į Briuselį išvykusios D.Grybauskaitės prievaizdas. Politikas patikino, kad jis, o ne I.Šimonytė vadovavo ministerijai, o sekretorė, kaip ir kiti aukščiausio rango ministerijos vadovai, vykdė valdančiosios partijos politinę valią finansų srityje.

"I.Šimonytė labai pareiginga ir darbšti moteris, stipriai gilinosi į mokesčių sistemą, yra tikra šios srities profesionalė", – teigė A.Butkevičius.

Tačiau jis sutiko, kad dabar, kai I.Šimonytė minima kaip realiausia pretendentė į finansų ministro portfelį, ji iš esmės kartoja D.Grybauskaitės laimėjimus. "D.Grybauskaitė 2001 m. viduryje, kai buvo paskirta finansų ministre socialdemokratų ir socialliberalų Vyriausybėje, buvo karjeros valstybės tarnautoja, ne politikė. Ji nepriklausė nė vienai iš valdančiųjų partijų ir nė į vieną neįstojo, kai tapo ministre. Tas pats su I.Šimonyte – ji yra aukšto rango valstybės tarnautoja, ne politikė, nors finansų ministro postas labai svarbus būtent politiškai", – sakė A.Butkevičius.

Labai stipri asmenybė

2007–2008 m. finansų ministru buvęs Rimantas Šadžius pripažino, kad I.Šimonytė niekada nebuvo politikė. "Bet visuomet jautėsi jos politinės simpatijos. Ji akivaizdžiai labiau prijaučia dešiniesiems, jos pažiūras pavadinčiau liberaliomis", – sakė R.Šadžius.

Anot jo, I.Šimonytė ir kiti ministerijos vadovai visuomet su ministru diskusijose ieškojo geriausių išeičių iš finansų sritį kamuojančių problemų. "Mano vadovavimo laikais Finansų ministerijos pasiūlymai gimdavo labai skirtingų politinių pažiūrų ministerijos vadovų diskusijose", – gyrėsi R.Šadžius.

Jis irgi vadino I.Šimonytę principinga ir profesionalia pareigūne, tačiau tvirtino niekada nesulaukęs iš jos "ministro kalimo prie kryžiaus" už blogai padarytus ar nepadarytus darbus.

"Kaip žmogus ji tikrai labai stipri. Nemenka tikimybė, kad jai pasiseks finansų ministro poste, nors ir bus labai sunku, nes valstybės tarnautojo ir politiko pozicija bei atsakomybė kardinaliai skiriasi", – pridūrė R.Šadžius.

Frakcija nesipriešins

Valdančioji Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) yra linkusi sutikti su savo lyderio premjero Andriaus Kubiliaus pasirinkimu, ką skirti naujuoju finansų ministru.

"Frakcijoje apie I.Šimonytės kandidatūrą diskutuojama nebuvo, bet frakcijos nariai skaito laikraščius, žino, ką premjeras gali pasiūlyti į finansų ministro postą. Neigiamos reakcijos dėl paminėtos galimos kandidatūros nekilo, iš to daryčiau išvadą, kad prieštaraujama jai nebus", – sakė TS-LKD frakcijos seniūnas Jurgis Razma.

Pasak jo, premjerui iš esmės palikta pačiam pasirinkti, kas bus ministrai jo vadovaujamoje Vyriausybėje. "Tikrai nėra tokio sprendimo, kad frakcija ar partija atkakliai pirš savo žmogų į tas svarbias ir šiuo sunkmečiu ypač atsakingas pareigas, jeigu premjeras nenorės", – teigė J.Razma, atsakydamas į klausimą, kodėl TS-LKD nesiekia, kad jos narys ar bent deleguotas atstovas taptų Finansų ministerijos vadovu.

J.Razma nenorėjo sieti I.Šimonytės su D.Grybauskaite: "Būtų pernelyg primityvu laikyti galimą kandidatę kieno nors žmogumi. Manau, kad ji, būdama aukšto rango valstybės tarnautoja, turi pakankamai ir politiko bruožų."

Frakcijos seniūnas priminė, kad I.Šimonytė praėjusią žiemą labai aktyviai prisidėjo, kai dabartinė valdančioji koalicija ir Vyriausybė suformavo bei įgyvendino antikrizinį planą, taip pat atliko visas ligšiolines šių metų biudžeto korekcijas.