Quantcast

D.Grybauskaitės galvosūkis – pinigai


2009-05-22
Stasys Gudavičius
D.Grybauskaitės galvosūkis – pinigai

Teisininkai neabejoja, kad Dalia Grybauskaitė, liepos viduryje pradėjusi eiti Lietuvos prezidento pareigas, galės trejus metus gauti išmokas iš savo buvusios darbovietės – Europos Komisijos.

Po 50 procentų

Jau pirmąją dieną po pergalės valstybės vadovo rinkimuose D.Grybauskaitė pakartojo ketinanti trejus metus atsisakyti pusės Lietuvos prezidento algos ir tuos pinigus grąžinti į biudžetą.

Iki inauguracijos liepos 12-ąją turinti atsistatydinti iš dabar einamų Europos biudžeto ir finansinio programavimo komisaro pareigų, D.Grybauskaitė ketina pasinaudoti galimybe iš Europos Komisijos kurį laiką gauti tam tikras kompensacines išmokas.

"Komisarai po kadencijos pabaigos, jeigu jų būsimasis atlyginimas yra mažesnis, gali pretenduoti į 50 proc. komisaro algos. Todėl trejus metus, kol yra sunkmetis ir kol priedas galimas iš ES, aš jį gausiu ir atsisakysiu 50 proc. Lietuvos atlyginimo, kad subalansuočiau – 50 ir 50 proc.", – sakė ji.

Lietuvos prezidento alga yra gerokai mažesnė nei eurokomisaro. Todėl išmoka iš ES biudžeto D.Grybauskaitei išties priklausys.

Atsisakiusi pusės prezidento algos ir imdama išmoką iš Europos Komisijos, naujoji Lietuvos vadovė kas mėnesį gaus beveik dvigubai daugiau, nei gautų imdama tik prezidento darbo užmokestį. Per mėnesį D.Grybauskaitės piniginė pasipildytų apie 38 tūkst. litų.

Tačiau išrinktoji prezidentė atkreipė dėmesį, kad pasirinkta pajamų struktūra Lietuvos biudžetui leis kasmet sutaupyti kelis šimtus tūkstančių litų.

Abejonės dėl teisėtumo

Lietuvoje kilo tam tikrų abejonių, ar D.Grybauskaitė gali imti išmokas iš ES biudžeto. Mat Lietuvos Konstitucijoje nurodoma, kad valstybės vadovas "negali gauti kitokio atlyginimo, išskyrus prezidentui nustatytą atlyginimą ir atlyginimą už kūrybinę veiklą". Esą jeigu kurį laiką būtų imamos Europos Komisijos skiriamos išmokos, būtų šiurkščiai pažeistas šis Konstitucijos reikalavimas ir D.Grybauskaitei netgi esą grėstų apkalta.

Išrinktosios prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys patikino, kad su teisininkais buvo konsultuotasi dėl galimybės gauti ES išmoką. "Europos Komisijoje ta išmoka angliškai vadinama "transition allowance", išvertus – "pereinamojo laikotarpio finansinė pagalba arba išlaikymas". Lietuviškai tai galima vadinti kompensacija, išmoka ar kaip nors panašiai. Tie pinigai gaunami baigus eiti pareigas Europos Komisijoje, todėl tai nėra dar vienas atlyginimas už darbą, kurį Lietuvos prezidentui draustų Konstitucija", – sakė L.Balsys.

Jis priminė, kad eidamas valstybės vadovo pareigas Valdas Adamkus visą laiką gavo Jungtinėse Amerikos Valstijose uždirbtą pensiją. Prezidentas Algirdas Brazauskas, eidamas premjero pareigas, irgi gaudavo vadinamąją prezidentinę pensiją, nors ir Vyriausybės vadovui Konstitucija draudžia gauti bet kokį kitą atlyginimą, išskyrus skirtą premjerui.

Vis dėlto, pasak L.Balsio, jeigu dėl Europos išmokos kils nors menkiausia abejonė, kuri bus teisiškai pagrįsta, D.Grybauskaitė tos išmokos atsisakys ir gaus visą prezidentui priklausantį atlyginimą.

Neatmetama galimybė, jog ji, jau prisiekusi ir būdama valstybės vadove, kreipsis į Konstitucinį Teismą, kad šis paaiškintų, kaip derėtų tokiu atveju elgtis.

Teisininkas gina išmoką

Buvęs Konstitucinio Teismo teisėjas Vytautas Sinkevičius neabejoja, jog išmokos iš ES biudžeto negali būti laikomos atlyginimu. Todėl, pasak jo, D.Grybauskaitė be jokių nesklandumų gali ją gauti.

"Žinoma, tokia išmoka yra naujovė visai neseniai į ES įstojusioje Lietuvoje, todėl kelia tam tikrų abejonių ir klausimų, – pripažino konstitucinės teisės specialistas ir pabrėžė: – Tačiau manyčiau, kad tikrai nederėtų šios kompensacijos priskirti prie atlyginimo už darbą kategorijos. Juk D.Grybauskaitė jau nebeis Europos Komisijos nario pareigų, nebegaus komisarui skirto atlyginimo. Jai tam tikrą laiką bus mokama tik atitinkamo dydžio kompensacija, išmoka, kurios Konstitucija nedraudžia mokėti prezidentui", – pabrėžė jis.

Šią kompensaciją V.Sinkevičius palygino su pensija, renta ir kitokia analogiška socialine išmoka, kuri mokama neatsižvelgiant į tai, kokias pareigas eina asmuo.

"Konstitucija įsakmiai įtvirtina draudimą prezidentui, Seimo ir Vyriausybės nariams gauti atlyginimą iš kokios nors kitos darbovietės, su kuria asmenį sietų darbo santykiai. Šiuo atveju visiškai užtikrintai galima pasakyti – prezidentės D.Grybauskaitės darbo santykiai su Europos Komisija jau nebesies, todėl gaunama išmoka nebus pažeidimas", – įsitikinęs teisininkas.


Prezidentės pajamos

Lietuvos prezidento alga šiuo metu (atskaičius mokesčius) ~20 800 litų
Europos Komisijos nario alga (atskaičius mokesčius) ~55 200 litų*
Pusė Lietuvos prezidento algos, kurią žada imti D.Grybauskaitė (atskaičius mokesčius) ~10 400 litų
Pusės Europos Komisijos nario algos dydžio kompensacija buvusiam komisarui, kurią trejus metus žada imti D.Grybauskaitė ~27 600 litų
D.Grybauskaitė pirmus trejus metus prezidento poste iš viso kas mėnesį turėtų gauti ~38 000 litų (~69 proc. buvusios Europos Komisijos nario algos ir
~182 proc. Lietuvos prezidento algos)

*Su visomis kompensacijomis, kurios skaičiuojamos kaip eurokomisaro atlyginimas.