Quantcast

Algų mažinimas: gindamas savo kuruojamą sritį ministras R.Palaitis gali trauktis


2009-10-14
BNS, DMN inf.
Algų mažinimas: gindamas savo kuruojamą sritį ministras R.Palaitis gali trauktis

Vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis sako nesutinkantis su ketinimais mažinti darbo užmokesčio fondą vidaus reikalų sistemos pareigūnams ir teigia balsuosiantis prieš tokį biudžeto projektą.

R.Palaitis: prieita pavojinga riba

Jis neatmeta ir atsistatydinimo galimybės, jei taip nuspręstų jį delegavę liberalcentristai arba paskatintų premjeras.

„Visam viešajam sektoriui planuojama dešimt procentų mažinti darbo užmokesčio fondą, kai kuriems - tik penkiais, tame tarp statutinių pareigūnų. Daug teko pakovoti, kad tai įvyktų. Nėra pakankamas dėmesys iš Vyriausybės viešojo saugumo sektoriui. Vidaus reikalų sistemos darbo užmokesčio fondas privalo išlikti 2009 metų lygyje", - trečiadienį spaudos konferencijoje pareiškė R.Palaitis.

Anot jo, dar mažinant darbo užmokestį pareigūnams gali didėti nusikalstamumas, nes mažės jų motyvacija, o jei dalį jų tektų atleisti, gali pritrūkti viešąjį saugumą užtikrinančių budėtojų. Ministras pareiškė, kad viešojo saugumo požiūriu „prieita pavojinga riba".

„Sunkmečiu viešasis saugumas, aš įsitikinęs, tikrai yra prioritetas. Vyriausybė ir Seimas irgi tai deklaruoja, trūksta tik žingsnių tam paremti", - kalbėjo Vidaus reikalų ministerijos vadovas.

Taikosi į žemdirbių pinigus

Ministras teigė, kad darbo užmokesčio fondą kitąmet išlaikyti 2009-ųjų lygio trūksta apie 40 mln. litų.

R.Palaitis sakė parengęs keletą būdų, kaip šią sumą surinkti: vienas jų - paimti šias lėšas iš tiesioginių išmokų žemdirbiams už deklaruotus pasėlius. Tačiau tam esą nepritaria žemės ūkio ministras Kazimieras Starkevičius.

Tiesioginės išmokos žemdirbiams, anot jo, sumažėtų tik trimis procentais: „Trimis procentais, lyginant su 2009 metais, mažinti žemdirbių tiesiogines išmokas, kai kitiems mažėja dešimt procentų, tai tikrai nedidelis skaičius".

Kitas būdas - panaudoti 20 mln. iš Europos Sąjungos struktūrinių lėšų, skirtų kofinansavimui, dar 5 mln. litų, kurie būtų sutaupyti gaminant mažiau piliečių asmens dokumentų blankų, bei 7 mln. litų - iš tiesioginėms žemdirbių išmokoms skirtų lėšų.

Pasiūlymus pateiks premjerui

Ministras sakė dar nepateikęs šių siūlymų premjerui Andriui Kubiliui, bet ketina tai padaryti trečiadienį per Vyriausybės pasitarimą.

Jo teigimu, trečiadienį Vyriausybei bus pateiktas kiek kitoks biudžeto projektas nei pirmadienį.

R.Palaičio teigimu, jei siūlymams nebus pritarta, jis balsuos prieš biudžeto projektą, numatantį darbo užmokesčio mažinimą vidaus reikalų sistemos pareigūnams: "Trečias kelias paprastas - jei bus nepritarta bus tiems projektams, visada yra galimybė balsuoti prieš biudžeto įstatymo projektą, ir ta galimybe pasinaudosiu".

Jei, anot ministro, „tas balsavimas kažkam nepatiks", jis neatmeta galimybės atsistatydinti. Tačiau R.Palaitis tikino, kad dėl jo pasitraukimo turės spręsti jį į Vyriausybę delegavusi valdanti Liberalų ir centro sąjunga, kuri savo pozicijos biudžeto projekto atžvilgiu esą dar neatskleidė.

„Aš balsuosiu prieš, šiaip tikiuosi, kad Seimas įsiklausys. Jei ne, aš esu partijos deleguotas ir klausiu partijos nuomonės, nesilaikysiu įsikibęs savo kėdės. Dar viena galimybė - premjeras gali pasiūlyti: na, nebalsuoji už biudžetą - gal kitas ministras geriau susitvarkys. Aš tikrai nesilaikysiu įsikibęs savo kėdės ir atsistatydinsiu", - tvirtino R.Palaitis.

A.Kubiliaus politika: įstaigoms pačioms susimažinti etatų

Vyriausybei ketinant sumažinti iš biudžeto išlaikomų įstaigų darbo užmokesčio fondą, premjeras Andrius Kubilius tikina, jog atlyginimų mažinti nesiūloma - įstaigos turėtų mažinti etatų skaičių arba rasti kitų būdų taupyti.

Vyriausybė kitąmet planavo mažinti viešojo administravimo sektoriaus darbo užmokesčio fondus 10 proc., tačiau pedagogams, kultūros darbuotojams, statutiniams pareigūnams, krašto apsaugai siūlant mažinti tik 5 proc., bendras mažinimas gali būti dar mažesnis nei dešimtadalis.