Quantcast

"Rangos IV" skola – aukcione


2009-08-04
Šarūnas Černiauskas

Iš finansinės duobės kapanotis bandančios Laimučio Pinkevičiaus bendrovės "Ranga IV" skolą galima nusipirkti aukcione. Skolą parduoda saugos bendrovė "VipSauga".

Bendrovė atsigauna?

L.Pinkevičiaus bendrovė apsaugininkams skolinga beveik 12 tūkst. litų. Saugos bendrovė nutarė skolą parduoti. "Rangos IV" skola saugos bendrovei atsidūrė skolų išieškojimo įmonės "CreditReform Lietuva" sukurtoje skolų biržoje.

"VipSaugos" direktorius Giedrius Tunkulas dienraščiui teigė, esą skolą tikimasi parduoti už 75 proc. jos vertės – apie 9 tūkst. litų. Jis mano, kad pirkėjui skolą pavyks greitu laiku atgauti, nes "Rangos IV" padėtis esą taisosi. "Žinau situaciją, pats dar puse etato dirbu "Rangoje", – sakė G.Tunkulas. Paklaustas, kodėl tokiu atveju parduoda skolą, "VipSaugos" vadovas atsakė, kad saugos bendrovei pinigų reikia dabar, ir geriau atgauti mažesnę sumą, bet per trumpesnį laikotarpį.

Pirkti gali bet kas

"Skolą nupirkti gali bet kas. Žinoma, su viena išimtimi – pirkėjas negali būti pats skolininkas. Būna taip, kad skolininkas bando įsigyti savo skolą už, pavyzdžiui, perpus mažesnę sumą. Žinot, lietuviai – išradinga liaudis", – dienraščiui pasakojo "CreditReform Lietuvos" direktorius Saulius Žilinskas.

Skolos pirkėjai ją gali panaudoti dvejopai: mėginti iš skolininko išieškoti visą sumą arba skolą panaudoti kaip spaudimo priemonę. Kol kas "Rangos IV" skola domėjosi tik vienas potencialus pirkėjas. Beje, skolų biržoje jau atsidūrė ir veiklą sustabdžiusio "BMS Megapolio" skola.

Geriau žvirblis saujoj

"Gal ir protinga išeitis", – taip apsaugininkų sprendimą parduoti "Rangos IV" skolą dienraščiui komentavo Eglė Matuizaitė, L.Pinkevičiaus bendrovės kreditoriams atstovaujanti advokatė. Ji neslėpė, kad įmonės kreditoriai ne itin patenkinti "Rangos IV" restruktūrizavimu.

"Restruktūrizavimo klausimas laikinas, ir anksčiau ar vėliau ("Ranga IV" – red. past.) atsidurs prie bankroto slenksčio", – mano E.Matuizaitė. "Ranga IV" skolas turi dalimis grąžinti per ketverius metus. Kreditorius ne itin tenkina ir tai, kad skolos negali augti – tiek palūkanų, tiek delspinigių skaičiavimas įšaldytas.

"Tokia mūsų įstatyminė bazė", – atsiduso advokatė. Pasak jos, skolų grąžinimo grafikas "Rangai IV" labai palankus, o to priežastis – kreditorių struktūra. Mat vienas stambiausių bendrovės kreditorių – "Rangos IV" grupės įmonė "Upės centras". "Didžiųjų kreditorių daugumos pakanka priimti vienokį ar kitokį sprendimą. O ta dauguma – (su "Ranga IV" – red. past.) susijusios įmonės", – aiškino E.Matuizaitė. Antras didžiausias "Rangos IV" kreditorius SEB bankas šia tema komentarų neteikia.

Restruktūrizuojamos bendrovės "Ranga IV" savininkas ir vadovas L.Pinkevičius nepanoro kalbėtis apie bendrovės padėtį. "Dabar esu ne Lietuvoje. Atostogauju", – tik tiek pasakė L.Pinkevičius ir padėjo telefono ragelį.