Quantcast

Traukiasi pedofilijos bylą tyręs prokuroras (papildyta)


2009-10-14
Asta Kuznecovaitė
Traukiasi pedofilijos bylą tyręs prokuroras (papildyta)

Generalinis prokuroras Algimantas Valantinas trečiadienį žurnalistams patvirtino, jog mažametės tvirkinimo bylą tyręs Vilniaus apygardos prokuroras Nerijus Bieliauskas įteikė jam prašymą palikti tarnybą.

A.Valantinas sakė, jog N.Bieliauskas nenurodė priežasčių, kodėl nusprendė trauktis.
"Ir man jis tų priežasčių nenurodė, aš turiu jo pareiškimą, kad jis nori išeiti savo noru", - teigė Generalinis prokuroras.

Norą pasitraukti iš darbo Vilniaus apygardos prokuratūroje N.Bieliauskas pareiškė dar praėjusį kevirtadienį (spalio 8 d.). Penktadienį jo pareiškimas jau gulėjo ant A.Valantino stalo.

Neoficialiai kalbama, kad jaunas ir, kaip teigiama ,perspektyvus prokuroras, iš darbo nusprendė pasitraukti po jam vykdyto spaudimo dėl pedofilijos bylos tyrimo. Dienraštis „Respublika“ rašo, jog tokiam poelgiui jis pasiryžo iškart po pokalbio su Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiuoju prokuroru pavaduotoju Brunonu Maculevičiumi.

„Taip parašyta?“, - nustebo B.Maciulevičius.

Pasak jo, N.Bieliausko niekas nevaro iš darbo ir jokių pretencijų jam dėl jo neturi. „Jokių aš jam pretenzijų neturiu, darbinių klausimų būna visokių, bet niekas jo, patikėkite nevaro iš darbo. Jis dirba, dar ir šiandien bendravome ir toliau, man atrodo, bendrausime“, - sakė vyriausiojo prokuroro pavaduotojas.

Paklaustas ar N.Bieliauskas dar gali persigalvoti ir likti prokuratūroje, B.Maculevičius atsakė, jog mano, kad taip gali atsitikti.

Pats N.Bieliauskas savo pasitraukimo aplinkybes komentuoja skurdžiai, tačiau kategoriškai neigia, jog tai yra susiję su jo atliekamu ikiteisminiu tyrimu dėl pedofilijos ar kažkieno daromu spaudimu dėl šios bylos.

Ar N.Bieliauskas paliks prokuratūrą turėtų paaiškėti kitos savaitės pabaigoje. Iki to laiko jis toliau dirbs kartu su kitais šią bylą tiriančios grupės teisininkais.

Kitą savaitę ketinama apklausti mergaitės motiną Laimą Stankūnaitę. Po apklausos bus sprendžiama, ar jai pareikšti įtarimus dėl vaiko išnaudojimo.

N.Bieliausko kolegos supranta prokuroro norą išeiti iš darbo. Jie įsitikinę, kad taip N.Bieliauskas nori padaryti ne dėl viršininkų spaudimo nagrinėti bylą vienaip ar kitaip, o dėl visuomenės daromo spaudimo prokurorams.

Kilus masinei psichozei dėl Drąsiaus Kedžio, prokurorai sulaukia šimtų nepatenkintų tyrimu žmonių skambučių. Žmonės ne tik žeria kaltinimus, bet ir moko prokurorus, kaip reikia dirbti.

Telefonai netyla net Vilniaus apylinkės prokuratūroje, kuri su šia byla neturi nieko bendro.

„Visi jaučiasi turintys teisę reguliuoti prokuratūros darbą. Jei toks nuolatinis spaudimas ir toliau nesibaigs, iš darbo gali išeiti ne tik N.Bieliauskas. Pusei žmonių gali trūkti kantrybė“, - kalbėjo prokurorai.

Tyrimas, kuriame dviejų žmonių nužudymu įtariamas D.Kedys, pedofilija apkaltino nušautą teisėją Joną Furmanavičių, verslininką Andrių Ūsą, o savadavimu įtarė savo buvusią sugyventinę L. Stankūnaitę bei jos nužudytą seserį Violetą Naruševičienę, pradėtas pernai lapkritį Kauno policijoje.

Po to jis buvo perduotas Kauno miesto apylinkės prokuratūrai, vėliau - Kauno miesto apygardos prokuratūrai. Gavus tam tikrus skundus ir pareiškumus, bylą išsireikalavo Generalinė prokuratūra, kuri išnagrinėjusi visą turimą medžiagą, nusprendė, kad norint, jog byla būtų išnagrinėta visapusiškai ir objektyviai, ją rugpjūčio pabaigoje perdavė Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorams.

Per šį laiką buvo padaryta labai daug - specialiuoju liudytoju apklaustas J.Furmanavičius, pareikšti įtarimai A.Ūsui, apklausta mergaitės motina bei šios sesuo, kiti asmenys, pateikta daugybė užklausimų į įvairiausias institucijas.

Pasak Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro Ramučio Jancevičiaus, nei viena byla nebuvo tiriama tokiais tempais, kaip ši.