Quantcast

VMI siekis: naminė - tik į butelius ir su banderolėmis


2009-10-14
BNS inf.
VMI siekis: naminė - tik į butelius ir su banderolėmis

Valstybinė mokesčių inspekcija reikalauja, kad naminiai alkoholiniai gėrimai, kuriuos ketinama legalizuoti, būtų pilstomi į butelius su banderolėmis.

„Kitaip tokio alkoholio gamybos ir platinimo kontrolė neįmanoma", - trečiadienį Ekonomikos komiteto posėdyje sakė inspekcijos Akcizų administravimo skyriaus vedėjas Paulius Šilingas.

Seimo Ekonomikos komitetas pradėjo svarstyti grupės dešiniųjų frakcijų parlamentarų parengtas Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, kuriomis siūloma leisti ūkininkams, turintiems ūkius ir užsiimantiems kaimo turizmu bei tradiciniais amatais, gaminti ir parduoti namų gamybos alkoholinius gėrimus, bet ne stipresnius kaip 65 laipsnių.

Valstybinė tabako ir alkoholio kontrolės tarnybos, pasisakančios prieš pataisas, direktoriaus pavaduotoja Gražina Belian tvirtino, kad dabar ūkininkams niekas nedraudžia steigti įmonę ir užsiimti naminio alkoholio gamyba.

Pataisas ji be kita ko pavadino "kreivomis ir šleivomis - tikru jovalu" bei pabrėžė, kad naminės gamybos proceso kontrolė būtų neįmanoma.

Ji prognozavo, kad priėmus pataisas, kaimo turizmo sodybas tektų žymėti įspėjamaisiais ženklais N7, N14 ar S, kuriais žymimos vaikams ar jaunimui nerekomenduojamos televizijos laidos: "Juk į sodybas atvažiuoja tėvai su vaikais".

Žemės ūkio Bendrosios rinkos organizavimo departamento direktorius Rimantas Krasuckis, pabrėžęs, kad ministerija iš esmės pritaria pataisoms, aiškino, kad jeigu Seimas ūkininko statusą prilygintų juridiniam asmeniui, ūkininkai kaimo sodybose galėtų be specialaus leidimo gaminti naminius alkoholinius gėrimus.