Quantcast

Seimas atidės alkoholio reklamos draudimą


2011-09-13
Stasys Gudavičius
Seimas atidės alkoholio reklamos draudimą

Visiškas alkoholio reklamos draudimas kitąmet Lietuvoje įsigalioti dar neturėtų. Šį rudenį Seimas svarstys, kuriam laikui atidėti įstatymo, kuriuo įvedamas toks draudimas, įsigaliojimą.

Turi įsigalioti nuo 2012-ųjų

Pagal prieš kelerius metus priimtą Alkoholio kontrolės įstatymo pataisą Lietuvoje buvo numatyta nuo 2012 m. visiškai uždrausti bet kokią alkoholio reklamą.

Tačiau artėjant šiai datai politikai teigia, kad kol kas negali esant dabartinėmis sudėtingoms ekonominėms sąlygoms žengti tokio radikalaus žingsnio. Todėl jau artimiausiu metu parlamentarai svarstys, kuriam laikui atidėti visišką alkoholio reklamos draudimą.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas pripažįsta, kad dar kiek per anksti visiškai uždrausti „šiuo metu galiojančią ribotą alkoholinių gėrimų reklamą“. Todėl Seimo rudens sesijoje bus svarstomos įstatymo pataisos, kuriomis bus numatyta tokį draudimą atidėti. „Pabrėžčiau – ne atsisakymas, bet atidėjimas vieniems ar keleriems metams“, – sakė A.Matulas.

Pasak jo, šiuo atveju bus atsižvelgta ir į reklamos davėjų, ir į žiniasklaidos pageidavimus, nes būtent ši bene labiausiai nukentėtų dėl visiško alkoholio reklamos draudimo. „Žiniasklaida tvirtina, kad dabartinėmis ekonominio sunkmečio sąlygomis, kai ji ir taip labai daug prarado pajamų, būtų neteisinga dirbtinai atimti dar vieną jų šaltinį“, – kalbėjo A.Matulas.

Parengs vieną pataisų paketą

Sveikatos reikalų komiteto vadovas nesiryžo spėti, kuriam laikui Seimas atidės draudimą skelbti alkoholio reklamą. „Dėl to bus sprendžiama atskirai, jau diskutuojant dėl įstatymo pataisų“, – sakė A.Matulas ir neatmetė, kad draudimas gali būti atidėtas tik iki 2013-ųjų. Bet atidėjimas esą gali galioti ir ilgiau – iki 2014 ar 2015 m.

Taip pat, pasak komiteto vadovo, bus svarstomi kiti pasiūlymai dėl Alkoholio kontrolės įstatymo, kuriais siekiama sumažinti alkoholinių gėrimų prieinamumą ir taip stiprinti visuomenės sveikatą.

„Seimo nariai yra pateikę net 11 šio įstatymo pataisų. Komitete sudarysim darbo grupę, kuri iš jų visų parengs vieną pataisų projektą ir teiks jį Seimui kartu su projektu dėl alkoholio reklamos draudimo atidėjimo“, – teigė A.Matulas.

Anot jo, be kita ko, numatoma svarstyti pasiūlymus uždrausti alkoholį pardavinėti degalinėse, griežčiau reglamentuoti „baro“ ar „kavinės“ sąvoką, kad ja negalėtų piktnaudžiauti prekybos taškai, siūlantys alkoholį ir po 22 val., kai mažmeninė prekyba svaigalais parduotuvėse jau uždrausta.

Be to, turėtų būti siūloma įvesti Lietuvoje tvarką, kai alkoholiu ir galbūt tabaku būtų prekiaujama tik specializuotose parduotuvėse. „Ši tvarka, jeigu jai būtų pritarta, būtų įvedama pamažu, kelerius metus, kad nebūtų šokiruota dabartinė prekybos sistema, kad visi galėtų jai pasirengti“, – sakė A.Matulas.

Grupė visuomenininkų – prieš

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas neprognozavo, kurios parlamento frakcijos balsuos už alkoholio reklamos draudimo atidėjimą, kurios bus prieš.

Liberalai, socialdemokratai ir Darbo partija niekada neslėpė esantys prieš bet kokius „skubotus sprendimus alkoholio kontrolės srityje“. O bent dalis konservatorių bei Tvarkos ir teisingumo partijos atstovų Seime pasisako už kuo griežtesnį svaigalų rinkos reglamentavimą ir kuo didesnius tokių gėrimų prieinamumo apribojimus.

Prieš kelis mėnesius atlikta visuomenės nuomonės apklausa parodė, kad beveik pusė apklaustųjų pasisakė už visišką alkoholio reklamos uždraudimą, tik apie ketvirtadalį buvo prieš tai.

Grupė visuomenininkų kreipėsi į Prezidentę Dalią Grybauskaitę ir Seimą su raginimu neleisti atšaukti 2012 m. turinčio įsigalioti visiško alkoholio reklamos draudimo.

„Prašome ne tik išsaugoti numatytą alkoholinių gėrimų reklamos draudimą, bet ir imtis kitų priemonių, kad būtų apsaugota visuomenės sveikata“, – teigiama kreipimesi, kurį pasirašė 25 visuomenės veikėjai. Tarp jų – filosofai Krescencijus Stoškus ir Romualdas Ozolas, reformatų kunigas Tomas Šernas, režisierius Vytautas V.Landsbergis, Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius.


Vyriausybė patvirtino antialkoholinę programą

Vyriausybė pritarė Alkoholio ir tabako kontrolės 2012–2014 m. programos projektui, kurio pagrindinis tikslas, kaip teigiama Vyriausybės pranešime spaudai, „mažinti visų alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių vartojimą Lietuvoje“.

Projekte numatytomis priemonėmis siekiama toliau įgyvendinti valstybės politikos principus alkoholio ir tabako kontrolės srityje, nustatytus Alkoholio kontrolės ir Tabako kontrolės įstatymuose, taip pat įgyvendinti Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros strategijos 2006–2013 m. nuostatas, ES ir Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas.

Projekte, kaip teigiama pranešime, „numatoma riboti alkoholinių ir tabako gaminių prieinamumą, skirti dėmesį kontrabandos ir nelegalių produktų vartojimo prevencijai bei rinkos kontrolei, taip pat informuoti visuomenę žalingų įpročių prevencijos ir sveikos gyvensenos klausimais, mažinti neigiamus alkoholio vartojimo padarinius saugiam eismui keliuose“.

Tačiau programoje nedetalizuojama, ar Vyriausybė pasisako už alkoholio reklamos draudimo atidėjimą. Tai esą Seimo apsisprendimo ir įstatymo reglamentavimo sritis.

Programą įgyvendins Sveikatos apsaugos, Ūkio, Teisingumo, Švietimo ir mokslo, Socialinės apsaugos ir darbo, Susisiekimo ministerijos, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas.