Quantcast

Asociacija: iš būsimų pensininkų jau atimta maždaug 224 mln. litų


2009-10-14
DMN inf.
Asociacija: iš būsimų pensininkų jau atimta maždaug 224 mln. litų

Iš būsimųjų pensininkų ekonominės krizės padariniams spręsti Seimo sprendimu birželio-rugsėjo mėnesiais jau atimta maždaug 224 mln. litų. Taip tikina Pensijų fondų dalyvių asociacija.

„Žinant, kad papildomą pensijos dalį kaupia beveik milijonas dirbančiųjų, per paskutinius keturis mėnesius kiekvienas iš jų valstybės finansinėms problemoms spręsti buvo priverstas atiduoti po maždaug 224 litus“, - rašoma asociacijos išplatintame pranešime spaudai.

Iš šios sumos maždaug 217,5 mln. litų nepasiekė pensijų kaupimo sistemoje dalyvaujančių dirbančiųjų sąskaitų dėl to, kad buvo sumažintos įmokos iš „Sodros“ nuo 5,5 iki 3 proc. dirbančiojo gaunamų pajamų. Dar beveik 6,5 mln. litų būsimųjų pensininkų nuostolių susidarė dėl to, kad šią sumą iš investicijų būtų uždirbusios sąskaitų nepasiekusios lėšos.

„Mes suprantame, kad visai šaliai bendromis jėgomis reikia bristi iš ekonominės krizės, tačiau dabartiniai dirbantieji nukentės dvigubai - jie turi ne tik atlaikyti atlyginimų mažinimą ar net atleidimą šiuo metu, bet ir Seimo sprendimu iš jų atimami senatvei kaupiami pinigai. Todėl mes ketiname nuolat priminti šalies vadovams ir politikams, kiek jie paėmė iš mūsų teisėtai kauptų lėšų ir reikalausime, kad ši skola būtų grąžinta, kai tik ekonominė situacija pagerės“, - pranešime cituojamas Pensijų fondų dalyvių asociacijos pirmininkas Mindaugas Gedeikis.

Būsimieji pensininkai jau kreipėsi į teismą su reikalavimu grąžinti nusavintus pinigus ir pasiekė, kad teismas kreiptųsi į Konstitucinį Teismą dėl šio sprendimo atitikimo pagrindiniam šalies įstatymui. Jeigu būtų nuspręsta, kad Konstitucijai yra nusižengta, Seimas turėtų atšaukti šį savo sprendimą.