Quantcast

"VP dešimtukas" netrukus virs "VP devintuku"?


2010-01-10
Lina Navickaitė

2009-ųjų sensacija – "VP dešimtuko" skyrybos, regis, nebus nei skandalingos, nei skausmingos. Partneriai neketina išsidalyti verslo imperijos ir išsiskirstyti, nors už aklinai užtvertos tylos sienos derybos vyksta.

Sunkumus pripažino viešai

Didžiausią mažmeninės prekybos tinklą "Maxima", "Akropolį", "NDX energiją" ir kitas įmones jungianti Lietuvos verslo citadelė sudrebėjo, kai tapo aišku, kad valstybės ir "VP dešimtuko" kurto nacionalinio investuotojo "Leo LT" žlugimas neišvengiamas. Gandai, kad garsusis verslininkų dešimtukas gali išsiskirstyti, pasklido dar pernai liepą, kai vienas smulkesnių akcininkų Darius Nedzinskas tyliai pasitraukė iš bendrovės "Euroapotheca", priklausančios "Vilniaus prekybos" grupei, vadovo posto.

Kad viena įtakingiausių verslo grupių išgyvena krizę, 2009 m. rugpjūčio 31-ąją viešai pripažino jos vadovas ir pagrindinis akcininkas Nerijus Numavičius.

"Norą pasitraukti iš grupės veiklos pareiškė vienas akcininkų Darius Nedzinskas. Nuo 2008 m. rugpjūčio 4 d. grupės viceprezidento pareigas faktiškai nustojo eiti Žilvinas Marcinkevičius. Devynių, o vėliau dešimties VP grupės akcininkų bendra veikla ir partnerystė truko daugiau kaip septyniolika metų ir buvo sėkminga. Todėl, nepaisydamas ekonomiškai sudėtingo meto ir skirtingų nacionalinio investuotojo "Leo LT" vertinimų, tikiu, kad su partneriais oriai rasime teisingus ir garbingus sprendimus, – tąkart buvo rašoma N.Numavičiaus pranešime. – Pasikeitusi ir atsinaujinusi VP grupė turės pradėti kitą savo veiklos etapą."

Įgaliotų kalbėti nėra

Kaip VP grupė turėtų pasikeisti ir atsinaujinti ir kada "pradės kitą veiklos etapą", pernai nė vienas iš akcininkų į kalbas nesileido. N.Numavičius iš karto įspėjo, kad apie vykstančių pokyčių rezultatus kalbėti dar anksti.

Praėjus daugiau kaip keturiems mėnesiams, "VP dešimtuko" nariai tebėra tokie pat nekalbūs. D.Nedzinskas net nesutiko atskleisti, ar tebėra "Vilniaus prekybos" akcininkasā

"Jokių komentarų. Viso gero", – vos išgirdęs klausimą D.Nedzinskas suskubo baigti pokalbį. Jis nuo pernai rugsėjo dirba "Lietuvos draudime" ir yra šios bendrovės valdybos narys. Anksčiau D.Nedzinskas viešai buvo patvirtinęs, kad parduos VP grupės akcijas.

Apie akcininkų pasikeitimus užklaustas Ignas Staškevičius, neoficialiai vadinamas "VP dešimtuko" balsu, ragelio nepadėjo, bet žodžius rinko gana atsargiai.

"Neturiu jokių žinių, nesu girdėjęs apie jokius pokyčius. Bet net jeigu ir žinočiau, nesu įgaliotas komentuoti pasikeitimų, – į detalesnes kalbas nesileido VP grupės akcininkas. – Aš pats trauktis niekur nesiruošiu. O dėl kitų asmenų neturiu ką pasakyti, nes jie manęs neįgaliojo kalbėti."

Ž.Marcinkevičius nesitraukia

I.Staškevičius nebuvo linkęs atskleisti nei akcininkų tarpusavio santykių, nei VP grupės ateities planų. Jis tikino pastaruoju metu nebendravęs ir su Ž.Marcinkevičiumi, kuris, kaip jau buvo skelbta, apsigyveno Airijoje. "Tik su šventėmis pasveikinau", – pridūrė I.Staškevičius.

Tačiau Ž.Marcinkevičius, ilgus metus užėmęs antrą vietą "VP dešimtuko" sąraše po N.Numavičiaus, vis dėlto neketina trauktis iš 17 metų kurto verslo. Diana Dominienė, "Vilniaus prekybos" direktorė, patvirtino, kad derybos vyksta tik dėl D.Nedzinsko pasitraukimo iš akcininkų gretų. Daugiau informacijos ji tikino negalinti suteikti, nes nesanti įgaliota kalbėti šiuo klausimu.

D.Nedzinskas paskutinis prisijungė prie devynių partnerių, pastačiusių įtakingą verslo tvirtovę. Jo karjera VP grupėje buvo susijusi su energetikos sektoriumi. D.Nedzinskas 2004-ųjų pabaigoje už 10,25 mln. litų įsigijo VST valdančios "NDX energijos" 5 proc. akcijų. 2007-ųjų viduryje jis tapo "NDX energijos" valdybos pirmininku ir direktoriumi, o turėtas įmonės akcijas iškeitė į "Vilniaus prekybos" akcijas ir tapo dešimtuoju jos akcininku. Tačiau su "Leo LT" žlugus energetinėms ambicijoms, D.Nedzinskui vietos "VP dešimtuke" nebeliko.


Atgal į šeimą

Taigi visiškai realu, kad "VP dešimtukas" netrukus oficialiai virs "VP devintuku", kurio nariai vėl bus susiję tvirtais giminystės, o ne trapiais verslo ryšiais. I.Staškevičius taip pat paneigė jau spėjusias pasklisti kalbas, kad kai kurias VP grupės įmones ketinama parduoti. Akcininkai ketina apsispręsti tik dėl tolesnės "NDX energijos" veiklos.

"Kol kas "NDX energija" gyvuoja. Mes ruošiame metinę atskaitomybę ir iš akcininkų pusės nesame gavę gairių, kokių projektų galėtume imtis. Tačiau jų ateityje reikės ieškoti. Sunku pasakyti, ar tai bus veikla energetikos sektoriuje. Jeigu akcininkai nuspręs keisti įmonės veiklos sferą, taip ir bus padaryta", – kalbėjo "NDX energijos" valdybos pirmininkas.

Nors tvenkinį tvenk

Tačiau visos VP grupės ateitį kol kas gaubia gana tiršta migla. Iki šiol ypač daug klausimų kyla, kodėl visus praėjusius metus įmonių grupė buvo nuolat pildoma naujomis bendrovėmis?

Dar 2008 m. gruodį nuo VP grupės buvo atskirta skolų išieškojimo bendrovė "Akso". Vėliau, Registrų centro duomenimis, keturi grupės akcininkai tapo naujai įsteigtų įmonių "Agro Holding", JJT, "Entrita" ir "Gres" vadovais. "VP dešimtuko" narys Gintaras Marcinkevičius tapo "Agro Holding", o kitas šios finansinės grupės narys Julius Numavičius – įmonės JJT vadovu, jo brolis Vladas Numavičius – "Entritos" vadovu, o "Gres" vadovu tapo buvęs "NDX energijos" vadovas Aurimas Zimnickas.

2009 m. gegužę pranešta, kad dar keturios naujai įsteigtos bendrovės užsiims nekilnojamojo turto plėtros, sandėliavimo ir finansavimo veikla: JJN, "Sandėlių sistemos", "Klarus" ir "Genira".

I.Staškevičius tąkart neigė pasklidusias kalbas, kad akcininkai jau dalijasi turtą: "Ne, jokios turto dalybos tarp akcininkų nevyksta. Tiesiog grupės bendrovės planuoja plėsti savo veiklą užsienyje ir atlieka tam būtiną pertvarką."

"Bendrovės akcininkai siekia lankstesnio ir efektyvesnio valdymo", – bendrovės skaidymo motyvus aiškino "Vilniaus prekybos" direktorė D.Dominienė.

2009 m. gruodžio 31-ąją grupę papildė dar viena naujai įsteigta bendrovė "Maisto tiekimas", kuri užsiims vieno iš "VP dešimtuko" narių – Mindaugo Bagdonavičiaus – turto valdymu.

Prieš pat Naujuosius metus pranešta dar viena naujiena – VP grupei priklausanti bendrovė "Akropolis", užsiimanti prekybos ir pramogų centrų vystymu Lietuvoje, sumažino įstatinį kapitalą nuo 704,96 mln. iki 476,06 mln. litų. Toks sprendimas priimtas siekiant akcininkams išmokėti bendrovės lėšas.


"VP dešimtukas": kas yra kas

"Vilniaus prekybos" akcijas iki šiol valdo 10 fizinių asmenų. Jie būdavo vardijami ne abėcėlės, o viena ir ta pačia tvarka. Spėliota, kad akcininkai išrikiuoti pagal turimų akcijų kiekį. Jų pareigos nuolat keisdavosi.

Pavardė Atsakomybės sritis

Nerijus Numavičius pagrindinis VP grupės akcininkas, prezidentas

Žilvinas Marcinkevičius VP grupės viceprezidentas, iki 2008 m. vasario "NDX energijos" valdybos narys

Mindaugas Marcinkevičius "Akropolio" grupės valdybos pirmininkas

Ignas Staškevičius 2005–2008 m. vasarį "Eurovaistinės", dabar – "NDX energijos" valdybos pirmininkas

Renatas Vaitkevičius iki 2007 m. "Eurovaistinės", nuo 2009 m. vasario vadovauja bendrovei "Maxima Eesti"

Gintaras Marcinkevičius buvęs "VP Market" Latvijoje direktorius, bendrovės "Maxima LT" vadovas, "Maximos" grupės generalinis direktorius, iki 2009 m. rugpjūčio – "Agro Holding" direktorius

Mindaugas Bagdonavičius nuo 2008 m. gruodžio "Maximos" grupės generalinis direktorius

Julius Numavičius koordinavo mažmeninės prekybos tinklo kūrimą Rumunijoje, buvęs "Delano" vadovas, nuo 2009 m. gegužės – bendrovės JJT vadovas

Vladas Numavičius nuo 2009 m. gegužės – "Entritos" vadovas

Darius Nedzinskas buvęs VST generalinis direktorius, iki 2008 m. vasario – "NDX energijos" vadovas, iki 2009 m. liepos – "Euroapothecos" generalinis direktorius ir valdybos pirmininkas